Jak mówią studenci, jedzenie ma być tanie i proste do przyrządzenia. Jeśli nie stołują się na mieście, we własnej kuchni często przygotowują dania z makaronem w roli głównej - sałatkę z makaronem, sos z makaronem, parówki z makaronem...
W studenckiej kuchni nie brakuje już warzyw oraz wegetariańskich przepisów. Kiedy znudzą się tosty i pierogi, można przygotować warzywne kotleciki (przepis znajdziecie w naszej w galerii).
Jeśli lodówka jest pusta, to przyszedł czas na jajka
Właściwie każda kuchnia ma swoje specyficzne dania oparte na jajkach. W Polsce tradycyjnie podaje się jajka faszerowane.
Przygotowanie ich to żadna filozofia. Gotujemy jaja na twardo, po wystudzeniu przecinamy skorupkę ostrym nożem wzdłuż. Wyjmujemy jajko ze skorupki, drobniutko siekamy i przekładamy do miski. Dodajemy do jajek drobno posiekany szczypiorek, łyżkę majonezu, pieprz i ewentualnie sól. Wszystko mieszamy i taką masą wypełniamy skorupki po jajkach. Następnie jajka panierujemy w bułce – oczywiście tylko od strony farszu. Mój znajomy dodaje do farszu jajecznego pieczarki.
Szkoci mają swoje „Scotch egg”, czyli smażone na głębokim tłuszczu jajka na twardo zawinięte w mielonym mięsie z dodatkiem przypraw oraz ziół, pokryte panierką z bułki tartej. Gruzini mają ciżi-biżi (rodzaj jajecznicy z serem) i niesamowitą jajecznicę z orzechami. A poza tym, możemy przecież zrobić jajeczne muffiny, jajka w bekonie lub bekonem... Jajka w szklance, czyli jajka po wiedeńsku, jajka po benedyktyńsku czy też jajko w koszulce.
Zobacz też: Akademiki. Co dzieje się za drzwiami domu studenckiego?
Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?