Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dwie opolskie restauracje docenione przez krytyków kulinarnych prestiżowego przewodnika

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
Inspektorzy działają na tyle dyskretnie, że nie da się ich odróżnić od  innych klientów - przyznaje Iwona Cebula,  szefowa kuchni w Starce.
Inspektorzy działają na tyle dyskretnie, że nie da się ich odróżnić od innych klientów - przyznaje Iwona Cebula, szefowa kuchni w Starce. Sławomir Mielnik / Archiwum
Inspektorzy jednego z najbardziej wpływowych przewodników kulinarnych na świecie szukali w regionie smakowych perełek. I znaleźli.

Przewodnik Gault&Millau wywodzi się z Francji, ale ukazuje się też jego polska edycja. Tym razem znalazło się w nim ponad 600 najlepszych restauracji z kraju, m.in. działająca w Opolu Starka, która zachowała dwie czapy kucharskie (maksymalnie można ich dostać pięć).

- Inspektorzy działają na tyle dyskretnie, że nie da się ich odróżnić od innych klientów - przyznaje Iwona Cebula, szefowa kuchni w Starce, która cztery lata temu została uznana przez ten sam przewodnik za jedną z pięciu najlepiej gotujących kobiet w Polsce. - Jedyną podpowiedzią jest to, że są anglojęzyczni, ale takich klientów mamy mnóstwo!

Inspektorzy nie ujawniają się nawet po wizycie, dlatego obsługa nie ma szans rozpoznać ich w przyszłości. - Oczywiście, że mamy apetyt na więcej niż dwie czapy - przyznaje Bartłomiej Cebula, szef kuchni w Starce. - Z doświadczenia jednak wiemy, że te przyznawane są bardziej wytwornym restauracjom. Nam zależy na tym, żeby klient czuł się swobodnie i nie musiał siedzieć wyprostowany z ciasno zawiązanym krawatem.

Drugim opolską restauracją zauważoną przez inspektorów jest restauracja działająca w Hotelu Spałka w Kluczborku, która otrzymała jedną czapę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Dwie opolskie restauracje docenione przez krytyków kulinarnych prestiżowego przewodnika - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto