Festiwal Opolskich Smaków 2014. Wielka bitwa na smaki w Opolu

redakcja

Przed nami największe kulinarne wydarzenie sezonu – VI edycja Festiwalu Opolskich Smaków. Zarezerwujcie ostatni weekend sierpnia.
b Na festiwalu zobaczycie pojedynek kulinarny między Adamem Czapskim z „Hell’s Kitchen” i Adrianem Feliksem z „Top Chefa”.
 Archiwum

Trzydniowa impreza rusza w piątek 29 sierpnia. W programie kulinarna wyprawa „Widelcem po mapie", w którą Opolan zabiorą blogerzy kulinarni, racząc wszystkich przysmakami kuchni polskiej i europejskiej. Zobaczymy też kulinarną bitwę, w której zmierzą się znany z „Hell's Kitchen" Adam Czapski i Adrian Feliks, szef kuchni z programu „Top Chef". Podczas festiwalu będą także pokazy i warsztaty z kuchni rosyjskiej, węgierskiej i ukraińskiej, a dla amatorów kuchni egzotycznej lekcje robienia sushi dla dzieci oraz dekorowania potraw. Podczas imprezy można będzie także pospacerować Aleją Krupnioka Śląskiego lub Kołocza Śląskiego, słuchając występów opolskich wokalistów. Festiwalowi jak zwykle towarzyszy Jarmark Produktów i Potraw. Festiwal Opolskich Smaków 2014 - program 29 sierpnia 2014 – piątek16:00 – 19:00 - „Widelcem po Mapie"- Kuchnia Polska – pokazy kulinarne Opolska Blogosfera Kulinarna16:30 – Kuchnia Staropolska – pokaz kulinarny Adama Czapskiego „Dziczyzna na polskim stole" – ogródek Pub Maska20:00 – Koncert na Rynku w ramach Letniej sceny NCCP zespół „NaturalMystic"30 sierpnia 2014 – sobota11:00 – 15:00 – Pojedynek „rozSMAKUJ Kluskę Śląską w wielu smakach"- Hell's Kitchen vs Top Chef – ogródek Pub Maska15:00 – 20:00 – warsztaty z Hell's Kitchen – Adam Czapski i uczestnicy programu Hell's Kitchen – ogródek Pub Maska13:00 – 18:00 - „Widelcem po Mapie – dzień pokazów Kuchnia Europejska" – Opolska Blogosfera Kulinarna13:00 – 14:00 – Kuchnia Ukraińska14.30 – 15.30 – Kuchnia Węgierska16.30 – 17.30 – Kuchnia Rosyjska12:00 – 18:00 Aleja Krupnioka Śląskiego12:00 – 18:00 Aleja Kołocza ŚląskiegoWarsztaty: Widelcem po Mapie – Opolska Blogosfera KulinarnaCzekoladowe rozkosze – Karolina Kornacka – Dolce far Niente 12:00/13:00Pokazy dekorowania dla dzieci i dorosłych – Anna Grochalska – 12:00/13:30Podstawy sztuki barmańskiej – Jacek Łuczka – Melon Pub – 15:00/16:00Sushi dla dzieci – Ania Zbożna – Namiot – 14:00/15:30Pokazy kuchni ajurwedyjskiej – Łukasz Zalewski – Namiot – 16:00Grzeszna czekolada – Natalia Urbanek – Dolce far Niente – 14:30Warsztaty Muzeum Wsi OpolskiejProgram artystyczny na scenie:14.00 – 14.30 Zespół Pieśni i Tańca OPOLE (MDK Opole)15.00 – 15.30 Zespół Taneczny ADENA (MDK Opole)15.30 – 16.00 Studio Piosenki DEBIUT (MDK Opole)16.00 – 16.30 Zespół Taneczny PECH (MDK Opole)17.00 – 18.00 Kamila Dauksz z zespołem19.00 – 20.00 Piosenki ze Starego Kina – program w wykonaniu opolskich wokalistów Kamili Dauksz, Piotra Jurkowskiego i Łukasza Szuby20:00 – pokaz filmu „Niebo w gębie" – Film inspirowany prawdziwą historią prezydenta Francji François Mitteranda i jego szefa kuchni w spódnicy. Hortense Laborie, mistrzyni kuchni z Dordonii, dostaje propozycję nie do odrzucenia. Obejmie stanowisko osobistego kucharza prezydenta i przejmie odpowiedzialność za menu w Pałacu Elizejskim.....Reżyseria: Ch. Vincent, scenariusz: Ch. Vincent, E.Comar31 sierpnia 2014 – niedziela13:00 – 17:00 „Widelcem po Mapie – Kulinarne zmagania" – Opolska Blogosfera KulinarnaI drużyna – 13:15 – 14:0014:00 – Pokaz wypieku Kołocza Śląskiego –Stowarzyszenie Konsorcjum Kołocza Śląskiego14:30 – 17:15 „Widelcem po Mapie – Kulinarne zmagania" – Opolska Blogosfera KulinarnaII drużyna – 14:30 – 15:15III drużyna – 15:30 – 16:15IV drużyna – 16:30 – 17:1513:00 – 18:00 – Aleja Krupnioka Śląskiego13:00 – 18:00 – Aleja Kołocza Śląskiego12:00 – 17:00 – Pokaz kulinarny Adriana Feliks z Top Chefa – Wariacje na temat kaszy, konkurs kulinarny z nagrodą – ogródek Pub Maska• Warsztaty kuchnia ajuwerdyjska, pokaz przypraw• Warsztaty dla dzieciProgram artystyczny na scenie:14.00 – 15.00 Zespół FOLIBA15.30 – 16.00 Zespół SAXESFULL PLUS16.30 – 17.00 Zespół SAXESFULL PLUS18.00 – 19.00 Zespół SOUL CITY19.00 – 19.30 Zakończenie Opolskiego Festiwalu Smaków, rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego skierowanego do restauratorów „ Opolskie Smaki – rozSmakuj Opole 2014" 

Wideo

polecane: Flesz: Więzienie za przekręcanie liczników

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3