Festiwal Opolskich Smaków 2017, czyli najsmaczniejszy weekend w roku [PROGRAM]

Justyna Janus

Już w piątek zacznie się najsmaczniejszy weekend w roku. Będą warsztaty, degustacje, wspólne gotowanie i konkurs z cennymi nagrodami!

Festiwal Opolskich Smaków organizujemy razem z Urzędem Miasta w Opolu już po raz dziewiąty. W tym roku jego tematem przewodnim będą smaki świata.

Na opolskim Rynku nie zabraknie wystawców ze specjałami, degustacji, konkursów i animacji dla dzieci. Przez cały weekend imprezie towarzyszyć będzie niesamowita muzyka – włoska, kubańska oraz irlandzka.

Coś dla ciała

W piątek o godz. 15.00 całe rodziny będą mogły wziąc udział w warsztatach pt. „Poznaj zalety ziół i przygotuj własną pizzę”. Podczas oficjalnego otwarcia festiwalu o godz. 19.00, z okazji 800-lecia Opola, restauracja Rucola rozda 800 porcji włoskich kanapeczek – crostini oraz aglio olio e peperoncino.

W sobotę od godziny 14.00 na wspólne gotowanie zaprasza Charles Daigneuault - uczestnik programu MasterChef. Tego dnia będzie można takż spotkać się z Katarzyną Jankowską, znaną jako MAG - autorką książek poświęconych zdrowemu gotowaniu. W ostatni dzień festiwalu, w niedzielę od godziny 12.00, zapraszamy na warsztaty z Natalią Paździor, zwyciężczynią pierwszej edycji programu MasterChef Junior.

Coś dla ducha

W piątkowy wieczór na scenie pojawi się włoski duet An Dreo e Karina – jedyny na Świecie cover Al Bano e Romina Power. Na zakończenie festiwalu, w niedzielę o godz. 20.00, wystąpi grupa Carrantuohill. Także w niedzielę, o godz. 14, ropoczniemy rozdawanie nagród zwycięzcom naszego plebiscytu Mistrzowie Samku.

Uwaga, konkurs!

„Przepis na 800-lecie” to hasło konkursu który organizuje Urząd Miasta Opola z okazji Festiwalu Opolskich Smaków. Żeby wziąć w nim udział wystarczy przygotować potrawę na 800-lecie Opola, zrobić jej zdjęcie, a potem przepis wraz ze zdjęciem i wypełnioną kartą zgłoszeniową przynieść do biura podawczego Urzędu Miasta Opola (Rynek-Ratusz) z dopiskiem: Konkurs „PRZEPIS NA 800-LECIE”.
Termin dostarczenia prac mija 25 sierpnia o godz. 12. Warto się postarać, bo główną nagrodą jest bon turystyczny o wartości 5 tys. złotych.

Festiwal Opolskich Smaków - PROGRAM:

25 sierpnia - piątek
godz. 13.00 - Klub Przyjaciół Itaki „Scooby Doo” – odkrywamy różne zakątki świata
godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa, studnia prawdy, księga, zbroja, pianofaktura u piwodzieja, strzelanie z łuku, wybijanie monet …)
godz. 15.00 - Rodzinne warsztaty „Poznaj zalety ziół i przygotuj własną pizzę”
godz. 17.00 - Restauracja Rucola zaprasza na wspólne gotowanie
Jak przygotować chrupiącą PIZZĘ dla każdego – opowie Adrian Feliks uczestnik Top Chef Polska
godz. 19.00 - Oficjalne otwarcie IX Festiwal Opolskich Smaków – 800 porcji crostini oraz aglio olio e peperonicino na 800-lecie Opola
godz. 19.30 - Koncert zespołu AN DREO e KARINA - największe przeboje włoskiej pary Al Bano & Romina Power - „Felicita”
godz. 21.00 - Muzyczne smaki z DJ Grand F

26 sierpnia - sobota
godz. 12.00 - Rodzinne warsztaty chleba. Jaki chleb jest najzdrowszy, a jaki najlepszy? Przyjdź, przygotuj własnoręcznie ciasto na chleb i go upiecz.
godz. 13.00 - Warsztaty „Placki świata” - przygotowywanie najlepszych i najbardziej znanych placków z całego świata.
godz. 13.00 - Klub Przyjaciół Itaki „Scooby Doo” – odkrywamy różne zakątki świata
godz. 13.45 - Pokazy Crossfitu i Cross Box- Klub GYMBOX
godz. 14.00 - Gotowanie z Charlsem Daigneault uczestnikiem MasterChef Polska i gospodarzem programu Domówka.
godz. 14.00 - Klub GYMBOX – co jeść i jak ćwiczyć, aby być zdrowym
godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa)
godz. 15.00 - Przedpremierowa prezentacja nowej książki Katarzyny Jankowskiej „Mama Alergika Gotuje. Z dziećmi”- potrawy na jesień i ziemię.
godz. 15.30 - Milko Gebauer zwycięzca opolskiej edycji „Ugotowanych” opowie o tajemnicach wypieku chleba.
godz. 19.30 - Koncert kubańskiego zespołu Los Cubanitos

27 sierpnia - niedziela
godz. 12.00 - Spotkanie i warsztaty z Natalią Paździor - zwyciężczynią pierwszej edycji programu „MasterChef Junior”. Słodkości dla małych i dużych.
godz. 13.00 - Indywidualne porady Katarzyny Jankowskiej - Mamy Alergika. Jak przygotować dania z różnych części świata w wersji dla alergika?
godz. 13.00 - Warsztaty z Carvingu. Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu.
godz. 13.30 - Milko Gebauer zwycięzca opolskiej edycji „Ugotowanych” - pyszne chleby bezglutenowe.
godz. 14.00 - Klub GYMBOX – co jeść i jak ćwiczyć, aby być zdrowym
godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa)
godz. 14.00 - Wręczenie nagród w plebiscycie nto „Mistrzowie Smaków”
godz. 15.30 - Wręczenie nagród w Konkursie „Przepis na 800-lecie”
godz. 16.00 - Pokazy Crossfitu i Cross Box- Klub GYMBOX
godz. 20.00 - Koncert zespołu Carrantuohill

Wideo

polecane: FLESZ: Polacy nie spłacają kredytów. Liczba zadłużonych rośnie.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3