Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Opolskich Smaków 2017, czyli najsmaczniejszy weekend w roku [PROGRAM]

Justyna Janus
Sławomir Mielnik (o)
Już w piątek zacznie się najsmaczniejszy weekend w roku. Będą warsztaty, degustacje, wspólne gotowanie i konkurs z cennymi nagrodami!

Festiwal Opolskich Smaków organizujemy razem z Urzędem Miasta w Opolu już po raz dziewiąty. W tym roku jego tematem przewodnim będą smaki świata.

Na opolskim Rynku nie zabraknie wystawców ze specjałami, degustacji, konkursów i animacji dla dzieci. Przez cały weekend imprezie towarzyszyć będzie niesamowita muzyka – włoska, kubańska oraz irlandzka.

Coś dla ciała

W piątek o godz. 15.00 całe rodziny będą mogły wziąc udział w warsztatach pt. „Poznaj zalety ziół i przygotuj własną pizzę”. Podczas oficjalnego otwarcia festiwalu o godz. 19.00, z okazji 800-lecia Opola, restauracja Rucola rozda 800 porcji włoskich kanapeczek – crostini oraz aglio olio e peperoncino.

W sobotę od godziny 14.00 na wspólne gotowanie zaprasza Charles Daigneuault - uczestnik programu MasterChef. Tego dnia będzie można takż spotkać się z Katarzyną Jankowską, znaną jako MAG - autorką książek poświęconych zdrowemu gotowaniu. W ostatni dzień festiwalu, w niedzielę od godziny 12.00, zapraszamy na warsztaty z Natalią Paździor, zwyciężczynią pierwszej edycji programu MasterChef Junior.

Coś dla ducha

W piątkowy wieczór na scenie pojawi się włoski duet An Dreo e Karina – jedyny na Świecie cover Al Bano e Romina Power. Na zakończenie festiwalu, w niedzielę o godz. 20.00, wystąpi grupa Carrantuohill. Także w niedzielę, o godz. 14, ropoczniemy rozdawanie nagród zwycięzcom naszego plebiscytu Mistrzowie Samku.

Uwaga, konkurs!

„Przepis na 800-lecie” to hasło konkursu który organizuje Urząd Miasta Opola z okazji Festiwalu Opolskich Smaków. Żeby wziąć w nim udział wystarczy przygotować potrawę na 800-lecie Opola, zrobić jej zdjęcie, a potem przepis wraz ze zdjęciem i wypełnioną kartą zgłoszeniową przynieść do biura podawczego Urzędu Miasta Opola (Rynek-Ratusz) z dopiskiem: Konkurs „PRZEPIS NA 800-LECIE”.
Termin dostarczenia prac mija 25 sierpnia o godz. 12. Warto się postarać, bo główną nagrodą jest bon turystyczny o wartości 5 tys. złotych.

Festiwal Opolskich Smaków - PROGRAM:

25 sierpnia - piątek
godz. 13.00 - Klub Przyjaciół Itaki „Scooby Doo” – odkrywamy różne zakątki świata
godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa, studnia prawdy, księga, zbroja, pianofaktura u piwodzieja, strzelanie z łuku, wybijanie monet …)
godz. 15.00 - Rodzinne warsztaty „Poznaj zalety ziół i przygotuj własną pizzę”
godz. 17.00 - Restauracja Rucola zaprasza na wspólne gotowanie
Jak przygotować chrupiącą PIZZĘ dla każdego – opowie Adrian Feliks uczestnik Top Chef Polska
godz. 19.00 - Oficjalne otwarcie IX Festiwal Opolskich Smaków – 800 porcji crostini oraz aglio olio e peperonicino na 800-lecie Opola
godz. 19.30 - Koncert zespołu AN DREO e KARINA - największe przeboje włoskiej pary Al Bano & Romina Power - „Felicita”
godz. 21.00 - Muzyczne smaki z DJ Grand F

26 sierpnia - sobota
godz. 12.00 - Rodzinne warsztaty chleba. Jaki chleb jest najzdrowszy, a jaki najlepszy? Przyjdź, przygotuj własnoręcznie ciasto na chleb i go upiecz.
godz. 13.00 - Warsztaty „Placki świata” - przygotowywanie najlepszych i najbardziej znanych placków z całego świata.
godz. 13.00 - Klub Przyjaciół Itaki „Scooby Doo” – odkrywamy różne zakątki świata
godz. 13.45 - Pokazy Crossfitu i Cross Box- Klub GYMBOX
godz. 14.00 - Gotowanie z Charlsem Daigneault uczestnikiem MasterChef Polska i gospodarzem programu Domówka.
godz. 14.00 - Klub GYMBOX – co jeść i jak ćwiczyć, aby być zdrowym
godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa)
godz. 15.00 - Przedpremierowa prezentacja nowej książki Katarzyny Jankowskiej „Mama Alergika Gotuje. Z dziećmi”- potrawy na jesień i ziemię.
godz. 15.30 - Milko Gebauer zwycięzca opolskiej edycji „Ugotowanych” opowie o tajemnicach wypieku chleba.
godz. 19.30 - Koncert kubańskiego zespołu Los Cubanitos

27 sierpnia - niedziela
godz. 12.00 - Spotkanie i warsztaty z Natalią Paździor - zwyciężczynią pierwszej edycji programu „MasterChef Junior”. Słodkości dla małych i dużych.
godz. 13.00 - Indywidualne porady Katarzyny Jankowskiej - Mamy Alergika. Jak przygotować dania z różnych części świata w wersji dla alergika?
godz. 13.00 - Warsztaty z Carvingu. Sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu.
godz. 13.30 - Milko Gebauer zwycięzca opolskiej edycji „Ugotowanych” - pyszne chleby bezglutenowe.
godz. 14.00 - Klub GYMBOX – co jeść i jak ćwiczyć, aby być zdrowym
godz. 14.00 - Piwo Zamkowe (wystawa o produkcji piwa)
godz. 14.00 - Wręczenie nagród w plebiscycie nto „Mistrzowie Smaków”
godz. 15.30 - Wręczenie nagród w Konkursie „Przepis na 800-lecie”
godz. 16.00 - Pokazy Crossfitu i Cross Box- Klub GYMBOX
godz. 20.00 - Koncert zespołu Carrantuohill

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto