Szósta edycja Festiwalu Opolskich Smaków potrwa cały weekend. W tym roku prym będą tam wiedli opolscy blogerzy kulinarni, którzy zabiorą mieszkańców w podróż najsmaczniejszymi szlakami Europy.- Przed nami trzy dni gotowania. W piątek pokażemy opolanom specjały kuchni polskiej, a w sobotę i niedzielę europejskiej. Do pomocy zaprosiliśmy amatorów gotowania i blogerów kulinarnych z miast partnerskich Opola. Będzie degustacja i gotowanie na żywo - zapowiada Marta Wolna ze stowarzyszenia Opolska Blogosfera Kulinarna. - Serdecznie zapraszamy także na sobotni pokaz filmu „Niebo w gębie", który odbędzie się o godz. 20, na opolskim rynku - dodaje.To przepyszny film, inspirowany prawdziwą historią prezydenta Francji François Mitteranda i Hortense Laborie jego szefa kuchni w spódnicy, która porzuca zaciszną Dordinię na rzecz Paryża.Oprócz tego na mieszkańców czeka w sobotę i niedzielę mnóstwo innych atrakcji: konkursy i zabawy dla całych rodzin, zajęcia kulinarne dla dzieci, występy, koncerty zespołów. Będzie też okazja by dowiedzieć się jak przygotować wspaniałą dziczyznę (to za sprawą warsztatów kuchni staropolskiej prowadzonych przez Adama Czapskiego z bloga „łyżka-widelec-nożyczki"), upiec prawdziwy kołocz ( Stowarzyszenie Konsorcjum Kołocza Śląskiego) czy przygotować sushi dla dzieci (Anna Zbożna).Bitwa kulinarna na Festiwalu Opolskich SmakówJedną z atrakcji Festiwalu będzie także kulinarna bitwa, w której zmierzy się znany z Hell's Kitchen - Adam Czapski i Adrian Feliks, szef kuchni, występujący w programie Top Chef. Tematem konkursu będą wariacje na temat kluski śląskiej. Dodatkowo Adrian Feliks poprowadzi zajęcia dotyczące dań z kaszy, która powoli wraca do naszych łask.Festiwal Opolskich Smaków to także szansa na to by podnieść poziom swoich kulinarnych umiejętności. Blogerzy przygotowali dla opolan całą gamę różnych warsztatów. Są to: czekoladowe rozkosze (prowadzone przez Karolinę Kornacką i Natalię Urbanek) pokazy dekorowania dla dzieci i dorosłych (Anny Grochalskiej), podstawy sztuki barmańskiej (Jacka Łuczki) oraz pokazy kuchni ajurwedyjskiej (Łukasza Zalewskiego).Rozstrzygniemy też plebiscyt na Opolski Smak 2014, czyli na najpyszniejszą potrawę regionalną przygotowaną przez restauratorów.Można też będzie zrobić zakupy na Jarmarku Produktów i Potraw, który będzie czynny przez wszystkie trzy dni trwania festiwalu w godz. 12 a 20. Festiwal to uczta nie tylko podniebienia, ale i dla ucha. Na scenie zobaczymy: SoulCity, Saxesfull Plus i grupę Foliba. Imprezę organizują wspólnie: prezydent Opola, Nowa Trybuna Opolska, urząd marszałkowski i MDK.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?