Grzyby są popularnym dodatkiem do dań, ale rzadko wspomina się o nich w kontekście wartości odżywczej. To prawda, że pod względem zawartości składników odżywczych ustępują wielu innym produktom spożywczym, ale nie są całkiem pozbawione witamin i minerałów. Grzyby dostarczają dużych ilości witaminy A oraz witamin z grupy B (B1 i B2). Ponadto zawierają cynk oraz selen. Grzyby wyróżniają się również dużą zawartością wody, ale trudno określić je mianem lekkostrawnych, dlatego warto spożywać je z umiarem.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?