Kuchnia regionalna w Opolu. Tradycyjne potrawy, aż się proszą, żeby z nimi pokombinować

- Kuchnia regionalna zawsze się obroni się obroni – uważa Tomasz Gabor, bloger kulinarny. - Pizza czy lasagne nie dorówna żadnej potrawie naszych dziadków.
 Archiwum

Dzieciństwo na niwie kulinarnej kojarzy mi się zawsze z zapachem i aromatem kuchni moich dziadków, szczególnie w tych wyjątkowych momentach, jakimi bywały wspólne spędzone razem z rodzicami i dziadkami niedzielne obiady, Wigilie Bożego Narodzenia czy Święta Wielkanocne. Najsmaczniejszą i pierwszą potrawą, która zapadła mi w pamięć to zupa tzw. wodzianka – opowiada Tomasz Gabor, autor bloga Gabor-Kulinarnie.

Wbrew temu, co sugeruje nazwa – zupa ta, to nie tylko woda w kubku, jak dzisiejsze chińskie szybkie potrawy. Ta niezwykła opolska potrawa, to ogrom czosnku, słoniny, albo swojskiego smalcu ze skwarkami, suchego chleba, pieprzu i soli.

Czasami z dodatkiem “zieleniny”: natki pietruszki, selera, lubczyku - wszystko zalane wrzątkiem do chwili rozpuszczenia słoniny.
- W pamięć zapadł mi też kapuśniak robiony na wędzonce i tzw. Cepeliny, kartacze czy po prostu ogromne, wyglądające jak strusie jaja, pyzy z mięsem. Jest się czym delektować – mówi Gabor.

Na liście znajdzie się też krupniok i wielkie pierogi zwane czasami postnymi. Są też potrawy, które pamiętamy ze szkolnej stołówki: buchty z polewą truskawkową, zupa mleczna z zacierką czy barszczem ukraińskim.
- Uważam, że regionalne rodzinne przepisy powinny być pielęgnowane i tradycyjnie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Szczególnie te spisane odręcznie z przepisu prababci i pradziadka, przekazane później swoim dzieciom – mówi Gabor i dodaje, że nie ma nic przeciwko temu, by te przepisy modyfikować i na przykład zamiast śmietany używać jogurtu, zamiast rolady wołowej zrobić roladę drobiową czy wieprzową.
- Najlepszym przykładem jest sposób robienia gołąbków. Kiedyś nie do pomyślenia było podać gołąbki inaczej aniżeli zawinięte w liść kapusty, dzisiaj coraz częściej można spotkać gołąbki w innej wersji. Ryż z mięsem wymieszany z posiekaną kapustą, a to wszystko zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym lub też liść kapusty zastąpiony liściem z winogron - zaczerpnięty z kuchni greckiej – opowiada bloger.

Przeczytaj też: Kulinarne Opole. Nasz specjał to nie tylko rolada

To naturalne, że tradycyjne potrawy na przestrzeni lat zawsze ewoluowały. Zwłaszcza, że te eksperymenty służą często wydobyciu z nich nowego smaku i większej ilości wartości odżywczych, a jednocześnie zniwelowaniu zbędnych składników przetłuszczających organizm.
- A odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Zamiast smażyć karpia w głębokim oleju, można użyć niewielkiej ilości tłuszczu i delektować się tym samym, a nawet lepszym, bo mniej mdłym smakiem. Śledzie w jogurcie? Pychota! A i nikt mi nie powie, że nie lubi roladek z piersi z kurczaka. Stewia, mąka żytnia to sprzymierzeńcy świątecznych ciast. Według mnie tradycyjne potrawy aż się proszą, by z nimi pokombinować. Ostatnimi czasami w mojej kuchni zagościła zapomniana a najzdrowsza kasza jaglana - polecam ją z dorszem robionym na parze wraz z zasmażanymi buraczkami – mówi Gabor. - Pamiętajmy też, że przygotowywane przez nas potrawy, będą smaczniejsze jeśli użyjemy naturalnych składników. Dzisiaj niestety w pogoni za obowiązkami sięgamy po substytuty.

Przyślij swój przepis i wygraj telefon!
Lubicie gotować? Macie ulubione potrawy? Weźcie udział w konkursie na najciekawszy autorski przepis na danie z Waszej okolicy. Przepis prześlijcie na adres kulinarnie@naszemiasto.pl do 22.10 do godz. 23.59, w tytule maila wpiszcie „Smaki regionu”. Do wygrania są trzy telefony Nokia Lumia 535.
Więcej szczegółów na kulinarnie.naszemiasto.pl.

WWW
Przepisy znajdziecie na kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracji serwujące m.in,. kuchnię regionalną na PizzaPorta.pl

Anna Grudzka

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3