800-kilogramowego byka na opolski rynek przywiózł w nocy z piątku na sobotę na specjalnym rożnie Zakład rzeźniczo-wędliniarski Ernestyna Janety z Lubomii w województwie śląskim.
- Po raz piąty w ciągu 3 lat pieczemy taką pokaźną sztukę na naszym rożnie. Dotychczas mięso tak smakowało degustującym, że rozdaliśmy nawet kości - mówił pan Ernestyn jeszcze przed rozpoczęciem degustacji pieczonego byka.
Przygotowanie takiego mięsa do opiekania trwało trzy tygodnie. - Musi być wypoczęte, wychłodzone i wysmarowane naszą specjalna przyprawą - wyjaśniał pan Ernestyn. - Rozdamy przygotujemy od 1,5 tysiąca do 2 tysięcy porcji.
- Mięsna Arena powstała po to, żeby przekonywać konsumentów do jedzenia mięsa w oparciu o wiedzę, jaką posiadamy. Jeździmy po dużych miastach i zapoznajemy uczestników imprez z pracą hodowców - wyjaśniał Andrzej Łyszyk z Mięsnej Areny.
Firma Pamas, producent salami z Kolonowskiego, przygotowała na opolski festiwal rekordową długą salami - na pięć metrów. - Sprzedajemy nasze wyroby od 2007 roku w całej Polsce, choć - niestety - najmniej w wojewódzkie opolskim - mówił Piotr Matyszok, właściciel Pamas. - Najpopularniejsze smaki naszej salami to: hiszpańska, z pieprzem, bazylią, czosnkiem, suszoną cebulą - wyliczał. Pamas sprzedaje też salami za granicami Polski.
Sprawdź: VIII Festiwal Opolskich Smaków - PROGRAM
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?