X Festiwal Opolskich Smaków rozpoczął się dziś na opolskim Rynku. Organizatorzy zaprosili gwiazdy telewizyjnych programów

  • Nowa Trybuna Opolska

Edyta Hanszke

Na Rynku rozchodzą się już zapachy smakowitych wędlin, owoców i warzyw, parzonej kawy. Można tam kupić różne przysmaki. X Festiwal Opolskich Smaków potrwa do niedzieli.

Ciemny spadziowy, złocisty wielokwiatowy i nieco jaśniejszy akacjowo-leśny, w słoiczkach dużych i małych, a wszystkie ze znakiem „Opolskie dziedzictwo kulinarne”.

Miody z Pasieki Wędrownej Jadwigi i Szczepana Małych z Gierałcic pod Wołczynem sprzedaje dziś na opolskim Rynku pani Jadwiga. - Mąż urodził się w pasiece, jego ojciec - repatriant ze Wschodu, przywiózł ze sobą cztery ule - wspomina pani Jadwiga.

Własną pasiekę założył też Wojciech, syn państwa Małych, z kolei młodsza córka Anna pomaga w biznesie rodzicom - opowiadała.

Jarmarkiem produktów regionalnych i wyrobów opolskich producentów żywności rozpoczął się w piątek X Festiwal Opolskich Smaków.

Tradycyjnie organizatorzy zaprosili gwiazdy telewizyjnych programów kulinarnych. W sobotę o godz. 14.00 rozpocznie się spotkanie, a potem wspólne gotowanie z Damianem Kordasem (zwycięzcą IV edycji MasterChefa) i jego babcią Felą.

W grudniu 2015 r. Damian Kordas wygrał MasterChefa jako 22-letni student weterynarii. - Bez dwóch zdań najbardziej wytrwały zawodnik (...). Jak mówi przysłowie „do trzech razy sztuka” - to właśnie za trzecim razem udało mu się wejść do finałowej czternastki - napisano o nim na profilu programu.

- Cały rok się przygotowywał i systematycznie odhaczał punkt po punkcie z listy: „Jak dostać się do MasterChefa”. Brał udział w niezliczonych warsztatach kulinarnych, cukierniczych, serowarskich.

Gotować Damian nauczył się u babci we Wrocławiu. Kiedy w 2005 r. jego tata wyjechał na misję do Afganistanu, Damian chciał pomóc mamie, która i pracowała, i studiowała. Kiedy czegoś nie wiedział, to zawsze dzwonił po poradę kulinarną do babci.

- Choruje na cukrzycę, ale absolutnie nie przeszkadza mu to w jego kulinarnej pasji. Jego celem jest ukończenie Le Cordon Bleu w Paryżu i odbycie stażu u Gordona Ramseya, bo potem będzie już mógł otworzyć swoją restaurację - czytamy na profilu programu.

Po sukcesie w MasterChefie Damian zaczął rozwijać kulinarną pasję, którą chwali się m.in. na blogu i kanale na YouTube.

Od 14.00 do 18.00 warsztaty robienia lodów i lepienia pierogów poprowadzi Adrian Feliks, uczestnik Top Chef.

W niedzielę o 13.00 rozpocznie się pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza, zwycięzcy IV edycji Hell’s Kitchen z karpiem niemodlińskimi pstrągiem poliwodzkim w roli głównej.

Kulinarne szlify Damian Marchlewicz zdobywał u Tomasza Jakubiaka, Wojciecha Amaro a także, pracując w Londynie, u Gordona Ramsaya. Obecnie jest szefem kuchni w łódzkiej restauracji Klub Wino, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne. Lubi pomagać, dlatego często angażuje się w akcje charytatywne, np. Master Chef for Dogs. Pracuje też nad własnym projektem, którego efekty przedstawi w lutym 2019 r.

Od godz. 14.00 gotować będzie Zosia Zaborowska, finalistka II edycji MasterChef junior. 12-latka pochodzi z zielonogórskiej Raculi, a drugiej edycji MasterChef Junior zajęła drugie miejsce, przygotowując m.in. główne danie rybne z tuńczykiem, pierogi z kaczką (jako główne danie mięsne) i zabajone na deser.

Pytana o przyszłość, zarzeka się, że nie zostanie szefową znanej restauracji, bo wie, jaki to jest obowiązek i ile trzeba poświęcić. - A ja chciałabym mieć czas dla siebie, innych, rozwijać się, podróżować, poznawać inne kultury. (...) Chcę swoją przyszłość związać z gotowaniem, ale nie wiem, czy to będzie program kulinarny, książki... - mówi.

W niedzielę o godz. 15.00 nto nagrodzi zwycięzców plebiscytu Mistrzowie Smaku.

Uzupełnieniem będzie uczta muzyczna: w sobotę o 17.30 wystąpi Lukas Gogol, zwycięzca Mam Talent, a o 18.30 rozpocznie się biesiada z Jorgusiami; w niedzielę o 16.00 - koncert Filipa Sterniuka, o 17.30 - występ zespołu „Opolanie”, a o 18.30 zaśpiewa Żaneta Plotnik.

Program X Festiwalu Opolskich Smaków

Piątek, 24 sierpnia

12.00 - 20.00 - Jarmark produktów regionalnych.
13.00 - 18.00 - Projekt „Polska Smakuje” - prezentacja produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.

Sobota, 25 sierpnia

14.00 - 14.30 - Jak gotowano 50 lat temu, a jak gotujemy teraz? Rozmowa o gotowaniu babci i wnuka - Damian Kordas i babcia Fela.
14.30 - 18.00 - Wspólne gotowanie z Damianem Kordasem, zwycięzcą IV edycji Masterchefa i jego babcią Felą.
13.00 - 18.00 - Projekt „Polska Smakuje” - prezentacja i degustacja regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
14.00 - 18.00 - Warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych z Adrianem Feliksem (na zdjęciu), uczestnikiem Top Chef: lody molekularne (każdy przygotuje własną porcję), pierogi (uczestnicy sami je lepią, potem będą gotowane i serwowane).
17.30 - 18.15 - Zwycięzca jubileuszowej edycji Mam Talent Lukas Gogol (na zdjęciu)
18.30 - 20.30 - Zespół Jorgusie - Śląska Biesiada

Niedziela, 26 sierpnia

13.00 - 14.00 - Historia Opolskiej Palarni Kawy
13:00 - 17.00 - Pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza, zwycięzcy IV edycji Hell’s Kitchen (na zdjęciu) z karpiem niemodlińskim i pstrągiem poliwodzkim w roli głównej, połączony z degustacją dań z ryb.
14.00 - 18.00 - Wspólne gotowanie z Zosią Zaborowską, finalistką II edycji Masterchef Junior
13.00 - 18.00 - Projekt „Polska Smakuje” - regionalne wyroby opolskich producentów żywności
15.00 - 16.00 - Rozstrzygnięcie plebiscytu Mistrzowie Smaku, prowadzonego przez Nową Trybunę Opolską
16.00 - 16.45 - Koncert Filipa Sterniuka
17.30 - 18.30 - Koncert Zespołu Opolanie
18.30 - 20.30 - Żaneta Plotnik - koncert „Muzyka Pokoleń”

OPOLSKIE INFO - 24.08.2018

Wideo

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3