X Festiwal Opolskich Smaków trwa na Rynku. Zobacz, jak gotują mistrzowie [zdjęcia]

Na scenie nieopodal ratusza gotuje Damian Kordas z babcią Felą. W namiocie lody molekularne i pierogi z niezwykłymi farszami proponuje Adrian Feliks.

Damian Kardas, zwycięzca IV edycji MasterChef do Opola przyjechał z babcią Felą.
- Będziemy łączyć kuchnię tradycyjną z nowoczesną – obiecał. - Przygotujemy trzy potrawy: naleśniki z tapenadą (pasta na bazie czarnych oliwek – przyp. red.), pulpety jagnięce, które podpalimy w żubrówce oraz mój deser z MasterChefa – wariacja na temat szarlotki z migdałami i sosem karmelowym.

Babcia Fela przypomniała, że Damian pierwsze kroki kulinarne stawiał pod jej okiem. Przyjeżdżał często do mnie i zaglądał, co robię w kuchni. A jak gotował w domu, dzwonił do mnie i pytał, jak co się robi. Pierwszą potrawą, którą sam ugotował, były placki ziemniaczane i bigos.
- Miałem wtedy 12 lat – śmieje się Damian Kardas. - Połowę dodatków zapomniałem, placki były trochę spalone, ale tak się to wszystko zaczęło. A domownicy bardzo się ucieszyli. Wtedy zrozumiałem, że gotowanie to nie tylko pyszne jedzenie, ale i radość sprawiana innym.

Pod sceną spotkaliśmy m.in. panią Katarzynę Szejner z synem Aleksandrem. - Syn się wybiera do MasterChefa Juniora i bardzo dużo gotuje – mówi mama. - Jutro też się przyjedziemy na festiwal. Bo to pasja. W domu chętnie próbujemy to, co przygotuje. Łososia robi świetnie.

Najbardziej lubię robić desery – przyznaje Olek. - Wczoraj przygotowałem tartę. Ta pasja zaczęła się od oglądania MasterChefa. Dużo też gotuje moja ciocia. To był początek moich zainteresowań.

Magdalena Mrowca i Alicja Jarzębińska – mama i córka - przyszły na opolski Rynek, choć rzadko w telewizji oglądają programy kulinarne. - Chyba przyciągnęły nas zapachy, które unoszą się ze sceny – mówią. - I ciekawość, by się przekonać, co goście ugotują. Mamy plan, żeby zostać do końca, aż naleśniki powstaną.
W domu gotuje pani Alicja. - Najchętniej lekkie rzeczy – opowiada. - Makarony i ryż z warzywami.

Adrian Feliks, uczestnik programu Top Chef Polska, zaprosił opolan na kulinarne warsztaty.
- Będziemy tu robili – zwłaszcza dzieci – lody molekularne, czyli mrożone ciekłym azotem. On ma temperaturę minus 190 stopni, co pozwala w kilkanaście sekund zamrozić wszystkie dodatki. Są wśród nich biała czekolada karmelizowana, owoce, ciastka itd. Wystarczy to wymieszać z syropem cukrowym i sokiem z mango. Dorośli będą się mogli przekonać, jak sobie dają radę z robieniem pierogów. Przygotowałem różne farsze mojego pomysłu, m.in kaszankę z jabłkiem i cebulą, karczek wieprzowy z twarogiem.
- Postanowiłam spróbować przygotować samemu pierogi ze względu na niezwykłe farsze – przyznaje podczas degustacji pani Genowefa. - Atrakcja dodatkowa polega na tym, że każdy sam te pierogi robi. Szkoda tylko, że nie ma takich na słodko. Eksperyment się powiódł. Na razie spróbowałam pieroga z soczewicy. Ta soczewica jest przyprawiona jakimiś ziołami. Ten smak nie całkiem mi odpowiada. Ale może pozostałe będą lepsze.
- Na co dzień w domu niespecjalnie lubię gotować – przyznaje pani Natalia. - Ale tu postanowiłam spróbować, skuszona tymi niezwykłymi farszami. Efekt? Bardzo ciekawe smaki, ale chyba jednak na co dzień wrócę do pierogów tradycyjnych – ruskich i z kapustą i grzybami.

OPOLSKIE INFO - 13.07.2018

Wideo

Krzysztof Ogiolda

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3