12 z 13
Poprzednie
Następne
Spleśniała śmietana, zjełczałe wędliny. Jak długo można przechowywać produkty w lodówce?
Warzywa
Nie wszystkie warzywa powinniśmy przechowywać w lodówce - w niskiej temperaturze szybciej psują się pomidory, ogórki i cukinia. Cebulę i ziemniaki lepiej trzymać w spiżarni. Większość sałat, rzodkiewkę i kukurydzę powinniśmy przechowywać w lodówce najwyżej przez 2-3 dni. Brukselka, szpinak, szparagi i brokuły mogą leżeć w lodówce nie dłużej niż 3-5 dni. Tydzień może wytrzymać kalafior, kapusta oraz niektóre odmiany sałaty. Papryka, buraki i seler poleżą 1-2 tygodnie, natomiast marchewka 3-4. Awokado wytrzyma 3 dni, ale jest to podstępny produkt i trzeba na bieżąco kontrolować stopień jego dojrzałości.