Nasza Loteria

Chrupiące ziemniaki z piekarnika. Kluczem smaku jest wyśmienita panierka. Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wypróbuj nasz wyjątkowy przepis na pieczone ziemniaki z piekarnika. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ziemniaki z piekarnika to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska. Podpowiadam, jak sprawić, by były chrupiące, aromatyczne i mało tłuste. Można podać je do ryby czy kotletów, z dodatkiem sosu czosnkowego lub z ketchupem. Sprawdź, jak przygotować pieczone ziemniaki krok po kroku i wypróbuj przepis.

Spis treści

Mam dla ciebie świetny przepis na zdrową i chrupiącą przekąskę z ziemniaków. Podpowiem, jak je przygotować bez dodatków tłuszczu czy glutenu. To bardzo proste i szybkie! Chrupkość zapewni im panierka z mąki kukurydzianej, która nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna.

Pieczone ziemniaki – przepis

czas przygotowania: 15 minut + ok. 30 min pieczenia
porcja: dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 6 niedużych ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bezglutenowej mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 2 ząbki czosnku.

Jak zrobić pieczone ziemniaki?

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz ziemniaki.
  2. Pokrój ziemniaki na nieduże kawałki.
  3. Ziemniaki wysusz na ręczniku papierowym.
  4. Przygotuj dwie miseczki, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Do jednej z miseczek wbij jajko, dodaj przyprawy i rozmieszaj widelcem.
  6. Do drugiej miseczki wsyp mąkę kukurydzianą.
  7. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i przyprawami, a następnie każdy obtaczaj w mące.
  8. Posyp ziemniaki odrobiną czosnku niedźwiedziego.
  9. Piecz w temp. 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Moja porada: jeśli nie jesteś pewien, czy ziemniaki są gotowe, sprawdź, czy są miękkie w środku za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki.

Pieczone ziemniaki w chrupiącej panierce najlepiej smakują na ciepło. Dla ładnego wyglądu czosnkowego sosu możesz oprószyć go czosnkiem niedźwiedzim. Przekąska gotowa. Takie ziemniaki będą świetnie smakować podane do strogonowa lub gulaszu wieprzowego. Smacznego!

Z czym podawać ziemniaki pieczone w piekarniku?

Pieczone ziemniaki proponujemy podać z sosem czosnkowym. Takie danie sprawdzi się także jako szybka przekąska dla niezapowiedzianych gości. Inną odsłoną dania z piekarnika są ziemniaki Hasselback. Świetnie smakują z twarogiem ze śmietaną, czyli poznańskim gzikiem.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

od 7 lat
Wideo

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Chrupiące ziemniaki z piekarnika. Kluczem smaku jest wyśmienita panierka. Najlepszy przepis na pieczone ziemniaki bez tłuszczu - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto