Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Daniel Bewko z Chrząstowic zdobył złoty medal za rzeźby w owocach i warzywach. Opolanin nie miał sobie równych w ogólnopolskich zmaganiach

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
21-letni Daniel Bewko z Chrząstowic na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w jednej z opolskich restauracji. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium.
21-letni Daniel Bewko z Chrząstowic na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w jednej z opolskich restauracji. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium. archiwum prywatne
Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium.

21-letni Daniel Bewko z Chrząstowic na co dzień jest zastępcą szefa kuchni w jednej z opolskich restauracji. Carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach, jest jego pasją od 5 lat. Kilka lat treningów wystarczyło, by zostawić w tyle konkurencję z całego kraju i zająć najwyższe miejsce na podium.

- Jedną pracę uczestnicy przywozili z domu. W moim przypadku były to ważki w kalejdoskopie, wyrzeźbione w dyni - mówi Opolanin. - Policzyłem, że pracowałem nad tą dynią około 14 godzin. Zabierałem się za nią po pracy, czyli ok. 22-23 i rzeźbiłem do 4 nad ranem. Później był krótki sen i znowu do pracy.

Druga część zmagań odbywała się już pod okiem jurorów. Pan Daniel stworzył precyzyjnie wyrzeźbionego arbuza w stylu tajskim, różę w melonie oraz motyla z kalarepy. - Arbuz generalnie jest bardzo wdzięcznym tworzywem, bo można uzyskać figury przestrzenne, a do tego zagrać kolorem - mówi Daniel Bewko.

Eliminacje krajowe w Poznaniu odbywały się w szeregu kategorii. Jurorzy szukali talentów w gotowaniu, cukiernictwie, obsłudze kelnerskiej i właśnie w carvingu.

- Najlepsi kucharze, cukiernicy i kelnerzy będą rywalizować na zawodach ogólnoświatowych, które odbędą się we wrześniu 2021 r. w Szanghaju - mówi pan Daniel. - Niestety nie dotyczy to carvingu, gdzie rywalizacja kończy się na szczeblu krajowym, choć trwają przymiarki, by i on dołączył do kategorii rozstrzyganych w Chinach. Byłbym szczęśliwy, gdyby na razie udało się polecieć na drugi koniec świata, choćby tylko po to, by zobaczyć te zmagania.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziwne wpisy Jacka Protasiewicz. Wojewoda traci stanowisko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto