Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Darmowy wykład zdrowotny w Jaworznie. Uczestnicy dowiedzieli się, jak nie dać się oszukać etykietom na opakowaniach.

Kacper Jurkiewicz
Uczestnicy wykładu z przyjemnością słuchali wykładu Natalii Bąk i mieli mnóstwo pytań.
Uczestnicy wykładu z przyjemnością słuchali wykładu Natalii Bąk i mieli mnóstwo pytań. Natalia Bąk
Mieszkańcy Jaworzna mogli posłuchać o zdrowym żywieniu i sposobach, w jakich producenci nabierają kupujących napisami na etykietach. Jedna osoba wygrała nagrodę.

Darmowy wykład z okazji Europejskiego Tygodnia Sportu odbył się w Centrum Fitnessu „Fabryka Formy" w Galerii Galena. Prowadziła go Natalia Bąk, diet coach i prowadząca Centrum Żywienia Vitalismed. Ponieważ pani Natalia jest zwolenniczką zdrowego żywienia i aktywności ruchowej, przyjęła zaproszenie, by wykład wygłosić. Wcześniej odbyło się głosowanie, gdyż Natalia Bąk zaproponowała dwa tematy dla swoich słuchaczy. Pierwszy brzmiał: „Jedz zdrowo, kupuj świadomie – czyli jak czytać etykiety i nie dać się nabrać producentom żywności", a drugi: „Dlaczego nie mogę schudnąć? Czyli osiem czynników, które powodują, że dieta nie działa". Ku zaskoczeniu prowadzącej, większym zainteresowaniem cieszył się pierwszy temat i właśnie w tej tematyce został poprowadzony godzinny wykład. Po nim ludzie chętnie zadawali pytania, na które prowadząca odpowiadała.

Staram się promować zdrowy styl życia i uświadamiać ludzi, bo wiele osób chciałoby zmienić swoje nawyki żywieniowe, kupować inne produkty, ale nie zawsze internet jest dobrym źródłem informacji, czasem można odnaleźć tam skrajne informacje – powiedziała Natalia Bąk.

Na wykładzie zjawiło się około 30 osób. Były to osoby o bardzo różnym wieku, wśród uczestników przeważały kobiety, ale nie brakowało mężczyzn.

- Bardzo mi się to spodobało, bo ogólnie wydaję się, że to panie robią zakupy do domów i bardziej przekładają do tego uwagę. Myślę, że to jest jednak stereotyp – dużo panów zaczyna faktycznie dbać o siebie, trenują na siłowni, ale sam trening bez właściwej diety i zdrowego żywienia, nie będzie miał takich efektów, gdy połączymy to wszystko w całość – opowiedziała Natalia Bąk

.

Natalia Bąk przestrzegała, że trzeba zwracać uwagi na etykiety i je czytać. Producenci żywności często zaszyfrowują składniki np. poprzez stosowanie na etykietach „E", a nie każde „E" jest szkodliwe. Czasami będą to konserwanty czy barwniki, ale mogą to także być witaminy. Przygotowała więc dla uczestników ściągę, by w razie wątpliwości mogli się nią posługiwać. Warto zwracać także uwagę na produkty, których nazwy kojarzą się z czymś swojskim np. wędlina domowa, ciasta jak u babci, produkty z nazwą – swojska, z pieca. Nazwa, która ma kojarzyć się z czymś domowym, nie zawsze oznacza, że dany produkt taki jest. Okazuje się, że takie produkty są często nafaszerowane chemią.

Na koniec spotkania spośród uczestników została wylosowana osoba, która otrzymała bon na 350 zł. W ramach bonu będzie mogła skorzystać z indywidualnej diety, planu żywieniowego i suplementacyjnego opartego na podstawie badań. Nagrodę otrzymała jedna z uczestniczek.

od 12 lat
Wideo

echodnia Ksiądz Łukasz Zygmunt o Triduum Paschalnym

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na jaworzno.naszemiasto.pl Nasze Miasto