Dziś Dzień Czekolady. 10 obłędnych smakołyków, a wśród nich… zupa czekoladowa!
Sernik z białej czekolady
Składniki na spód:
• 250 g mąki
• 200 g masła
• 125 g brązowego cukru
• 100 g zmielonych migdałów
• 1 żółtko
W dużej misce wymieszać składniki. Wyrobić ciasto, następnie zawinąć je w folię aluminiową i schłodzić w lodówce 2 godziny.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć nią schłodzone ciasto, wylepiając ciastem także 2-centymetrowe boki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez 20 minut pod przykryciem z papieru do pieczenia. Zdjąć papier i piec kolejne 10 minut na złoty kolor. Ostudzić.
Składniki na masę serową:
• 1 kg twarogu śmietankowego
• 235 g cukru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 100 ml mleka
• 500 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
• 5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
Ser utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na kremową masę. Dodać mleko i czekoladę nadal ucierając.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać żółtka. Wmieszać do masy serowej. Całość wylać na podpieczony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 170 stopni przez 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Schłodzić w lodówce. Podawać z owocami.
2