Dziś Dzień Czekolady. 10 obłędnych smakołyków, a wśród nich… zupa czekoladowa!
Muffinki z waniliowo-czekoladowym sercem
Składniki:
• 1 opakowanie budyniu (na 500 ml mleka)
• 300 ml mleka
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody
• szczypta soli
• 150 g masła
• 160 g cukru
• 170 ml mleka
• 2 jaja
• dwie czekolady mleczne
Budyń ugotować z połową sugerowanej na opakowaniu ilości mleka (czyli ok. 300 ml), aby był gęsty.
Masło roztopić i rozpuścić w nim cukier. Ostudzić.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W małej misce wymieszać jajka z mlekiem. Do suchych składników dodać mleko z jajami i masło z cukrem – połączyć.
Ciasto wlać na dno foremek na wysokość ok. 1 cm. Nastę6pnie nakładać sporą łyżeczkę masy budyniowej i po 1 dużej kostce mlecznej czekolady. Całość przykryć pozostałym ciastem.
Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.