Festiwal Opolskich Smaków 2016. Będzie pysznie! [PROGRAM]

Natalia
mat. promocyjne
VIII Opolski Festiwal Smaków potrwa aż trzy dni! W programie m.in. się kilkunastogodzinne pieczenie ośmiusetkilowego byka, porady dietetyków, pokazy sportów siłowych, ćwiczenia fitness oraz kuchnia wegetariańska!

VIII edycja Opolskiego Festiwalu Smaków rozpocznie się na opolskim rynku w piątek (26 sierpnia) happeningiem kulinarnym z udziałem zespołu Folk & Blues Conection, w trakcie którego rozpocznie się kilkunastogodzinne pieczenie ośmiusetkilowego byka!

W sobotę rządzi Mięsna Arena, czyli głównie specjały z wieprzowiny i wołowiny. Oczywiście wszystko okraszone muzyką i występami. Na rynek zapraszamy już od 10.00 rano. Po oficjalnym przywitaniu wystąpi zespół Akord, następnie przewidziano prezentację zespołów ludowych pod hasłem Arena Folkloru. W programie także porady dietetyków, lekarzy specjalistów ds. bezpieczeństwa mięsa, pokazy sportów siłowych, ćwiczenia fitness, warsztaty kulinarne z udziałem mistrzów, degustacje, animacje dla dzieci. I co oczywiste, pyszne jadło.

Tysiące porcji, wystarczy dla każdego
Kocioł Arena zaserwuje ok. 6000 porcji strawy wieprzowej gotowanej, a Patelnia Arena ok. 1500 porcji dania wieprzowego smażonego. No i super atrakcja, czyli byk na rożnie.

Pokazom kulinarnym towarzyszyć będzie muzyka na żywo oraz konkursy z nagrodami. Od południa do godz. 18.00 zaplanowano „Parady Mięsne”, czyli uliczne akcje happeningowe z udziałem zespołu Poznań Brass i Teatru z Głową w Chmurach.

Niedzielna bitwa na patelnie
Niedziela, czyli trzeci dzień Festiwalu to już zupełnie inne smaki. Tym razem królować będą potrawy wegetariańskie, których pokaz przyrządzania zaserwują nam prawdziwi mistrzowie. Bitwę na dwie patelnie stoczą Mariusz Szwed (kuchnia tajska, morska) oraz Adrianna Marczewska (wegetariańska).

Opolski Festiwal Smaków także na… filmowo
Podczas Festiwalu Smaków aktywnie działać też będzie Stowarzyszenie Opolskie Lamy. W piątek (od ok. godz. 16.00) bajki i animacje dla dzieci, a dla dorosłych film „Chef”.

W sobotę od 14.00 motyw przewodni to kuchnie świata, zdrowa kuchnia i odżywianie bez cukru. W programie m.in. pokazy dwóch filmów: „Cały ten cukier” oraz „Smak curry”.

Gorąco i smacznie zapraszamy wszystkich przez cały weekend.

Zobacz też: Festiwal Opolskich Smaków 2015 - zobaczcie jak było rok temu!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie