Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Galaretka z pigwy

[email protected]
sxc.hu
Składniki: - 2 kg owoców pigwy - 6–8 szklanek przegotowanej wody - szklanka soku z czarnej porzeczki cukier w proporcjach: 800 g na każdy litr płynu Przygotowanie: Umyte owoce pigwy przekrawamy na pół ...

Składniki:
- 2 kg owoców pigwy
- 6–8 szklanek przegotowanej wody
- szklanka soku z czarnej porzeczki

cukier w proporcjach:
800 g na każdy litr płynu

Przygotowanie:
Umyte owoce pigwy przekrawamy na pół i po usunięciu gniazd nasiennych drobno kroimy. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a później gotujemy na niewielkim ogniu 30–40 minut. Przecedzamy przez gęste sito. Odcedzony sok łączymy z cukrem (z pozostałej owocowej miazgi można przygotować dżem). Sok gotujemy 20–25 minut, usuwając szumowiny. Pod koniec gotowania wlewamy sok z czarnej porzeczki, dokładnie mieszamy, odszumowujemy. Przelewamy do niewielkich wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy pod kocem. Ta aromatyczna, o interesującym smaku galaretka to znakomity dodatek do deserów, przygotowywania sosów i przekładania ciast.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto