MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby,...
fot. gkrphoto/123RF

Jak zjeść zdrowo na Wigilię? Wybieraj dania z tymi produktami. Najlepsze składniki znajdziesz w wielu świątecznych daniach

Zdrowe potrawy świąteczne. Grzyby

Nieodłącznym składnikiem świątecznych potraw są grzyby, zazwyczaj leśne, suszone i mrożone. To zwłaszcza prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, maślaki i kurki, ale też gatunki hodowlane – najczęściej pieczarki. Są nie tylko dodatkiem smakowym, który dopełnia walory bigosu, farszu do pierogów z kapustą czy kulebiaka, barszczu czy też zupy grzybowej. Nawet mała ilość kapeluszników podbija w daniu zawartość cennych antyoksydantów, które pomagają zwalczać w organizmie stan zapalny. Dodają też potrawom cennego błonnika, który wspomaga układ odpornościowy. A żeby były lżej strawne, trzeba je dusić zamiast smażyć – i łączyć z mniejszą ilością tłuszczu.

Zobacz również

Upalna niedziela nad zalewem na Borkach. Tłum ludzi nad wodą [ZDJĘCIA]

Upalna niedziela nad zalewem na Borkach. Tłum ludzi nad wodą [ZDJĘCIA]

Strefa kibica we Włocławku na meczu Euro 2024 Polska - Holandia. Zdjęcia, wideo

Strefa kibica we Włocławku na meczu Euro 2024 Polska - Holandia. Zdjęcia, wideo

Polecamy

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Wakacje last minute w czerwcu? Sprawdź najciekawsze kierunki na urlop

Wakacje last minute w czerwcu? Sprawdź najciekawsze kierunki na urlop

Czy znasz Mewie Rewy? Nadbałtycka atrakcja rodem z Malediwów

Czy znasz Mewie Rewy? Nadbałtycka atrakcja rodem z Malediwów