Jak zrobić twaróg na sernik? Przepis na ten ser jest banalnie prosty. Możesz go również podawać na śniadanie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Chcecie zrobić domowy twaróg, idealny na serniki lub na śniadanie? Mamy dla Was idealny przepis, który zawsze się udaje. Podpowiadamy krok po kroku, jak zrobić twaróg - domowy i pyszny. Możesz wykorzystać go do słodkich i wytrawnych wypieków lub doprawić według uznania i zjeść, na przykład na kanapce. Zobacz, jakie to proste. Sprawdź nasz przepis na twaróg, który przygotujesz samodzielnie w domu.

W skrócie

Jak zrobić domowy twaróg na sernik?

Zastanawiasz się, jak zrobić twaróg na sernik na zimno lub do kanapek? Jest on nie tylko zdrowy, ale też pyszny.

Domowy twaróg powstaje z tłustego, świeżego mleka. Najlepiej użyć mleka sprzedawanego w butelkach, niepasteryzowanego, o zawartości tłuszczu 3,2%. Popularne Mleko UHT z kartonu nie zsiądzie się tak dobrze, ponieważ jest wyjałowione i jego bakterie mlekowe działają słabo.

By ser wytrącił się szybciej, proponujemy do mleka dodać kwaśnej śmietany. Taką mieszankę należy zagotować i poczekać, aż powstaną grudki twarożku.

Mamy dla Ciebie przepis na domowy twaróg. Oprócz śmietany i mleka należy dodać w tym wypadku także jajka.

Zobacz wskazówki krok po kroku, jak zrobić twaróg na sernik:

Przepis na domowy twaróg na sernik

(ok. 800 g sera, czas przygotowania: ok. 1 godzina)

Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Domowy ser na sernik jest pyszny i zdrowy. Zobacz dokładne wskazówki, jak go zrobić. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 l świeżego, tłustego mleka np. 3,2%
  • 0,5 l kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek

Jak zrobić twaróg?

  1. W dużym garnku zagotuj świeże mleko.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie kwaśną śmietanę z jajkami.
  3. Wlej masę śmietanowo jajeczną do gotującego się mleka, zamieszaj i zmniejsz ogień. Masa ma gotować się delikatnie.
  4. Po ok. 15 min. ser zacznie się oddzielać, a mleko zmieni kolor z białego na lekko zielonkawy, przeźroczysty.
  5. Postaw durszlak na garnku i wyłóż go gazą lub lnianą ściereczką.
  6. Przekładaj kawałki sera na gazę za pomocą łyżki cedzakowej.
  7. Zawiń gazę i obciąż np. talerzykiem, by odsączyć nadmiar płynu.
  8. Ser gotowy. Możesz go dowolnie doprawić zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Smacznego!

Zobacz w galerii krok po kroku, jak zrobić twaróg, czyli domowy biały ser na sernik. Kliknij w zdjęcie:

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mistrzowie smaku

Materiał oryginalny: Jak zrobić twaróg na sernik? Przepis na ten ser jest banalnie prosty. Możesz go również podawać na śniadanie - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie