MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Roślina ta ma wiele pozytywnych składników, w tym garbniki,...
fot. pixabay.com

Jeszcze możesz znaleźć je w swojej okolicy. Dzikie rośliny jadalne do zebrania w październiku. Gdzie rosną i jak je wykorzystać?

Owoce czarnego bzu

Roślina ta ma wiele pozytywnych składników, w tym garbniki, antyoksydacyjne antocyjany i kwasy fenolowe, witaminę C i nieco witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna, kwas pantotenowy). Z owoców można zrobić sok, dżem lub galaretkę.

Do przygotowania soku, potrzebne są 2 kg owoców czarnego bzu, 500 g cukru i sok z cytryny. Owoce, bez gałązek, zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą sok. Wówczas gotujemy na małym ogniu, można dodać odrobinę wody. Kiedy owoce puszczą jeszcze więcej soku, odstawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny, przelewamy do butelek i pasteryzujemy.

Zobacz również

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Specjalne wydarzenia Krakowskiego Festiwalu Filmowego w Muzeum Manggha

Polecamy

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Zdrowa i kolorowa sałatka z młodych ziemniaków. Najlepsza do grilla

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą

Google będzie wiedziało o zhakowaniu twojego telefonu przed tobą