Początkowo pomidory były traktowane jako rośliny ozdobne. W XVII wieku, jeszcze w niektórych krajach uznawano je... za truciznę. Dziś wiadomo, że pomidory to prawdziwe bogactwo mikroelementów i witamin. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie.
- Pomidor zagościł już w naszej kuchni na dobre, jako dodatek do kanapek oraz sałatek, podawany na zimno i na ciepło, jako główny składnik ketchupu czy innego sosu oraz w postaci soku. Swoją popularność pomidory zawdzięczają temu, że doskonale komponują się z różnymi daniami: z mięsem, rybą, warzywami, serem, makaronem. Najpopularniejszy pomidorowy sos to ketchup, a soki z pomidorów wspaniale gaszą pragnienie, obfitują w wiele składników i mikroelementów – wylicza zalety popularnego warzywa Alina Książek z Pławina.
Pomidory zawierają cenny likopen – barwnik, który nie tylko nadaje im czerwony kolor, ale niszczy wolne rodniki. Dzięki temu ma silne właściwości antynowotworowe. Zdaniem australijskich naukowców, likopen wchłania się lepiej z przetworów pomidorowych np. koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów czy sosów, niż ze świeżych owoców. Ponadto czerwone warzywa pomagają obniżać ciśnienie tętnicze i cholesterol, tym samym chroniąc przed udarem mózgu i chorobami układu krążenia.
Sos pomidorowy
2kg pomidorów
1 łyżka soli
pieprz mielony do smaku
Pomidory pokroić w plastry i dusić pod przykryciem. Przetrzeć przez sito, aby oddzielić skórki. Do sosu dodać sól i pieprz, zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Pomidorowa musztarda
2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10 procentowego
10 dag cukru
1 łyżka gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
1 łyżeczka kolendry
sól
5 dag musztardy
Cebulę pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z octem i gotować aż zgęstnieje. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą i cukrem, chwilę pogotować. Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików. Napełnione słoiki ustawić do góry dnem, gdy ostygną ustawić w chłodne miejsce.
Dżem z zielonych pomidorów
3 kg zielonych pomidorów
1 kg cukru
1 szklanka wody
2 galaretki agrestowe
3 konfitury
sok z 2 cytryn
Pomidory pokroić w plastry dodać cukier i zagotować blenderem zmiksować dodać galaretki, konfitury i sok z cytryn, chwilę pogotować. Gorącą masą napełniać słoiki, odwrócić do góry dnem.
Pomidory z zieloną fasolką
3 kg pomidorów
1 kg fasolki szparagowej
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
Pomidory pokroić i rozgotować pod przykryciem, odparować trochę z wody, fasolkę pokroić i zblanszować czyli gotować około 2 min w osolonej wodzie. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sitko, skórki odrzucić, mus przełożyć do garnka, dodać cukier, sól, można jeszcze podgotować aby odparował nadmiar płynu. Do słoika włożyć fasolkę, pokrajany w plastry ząbek czosnku i zalać ciepłą masą pomidorową. Przełożyć do słoików i pasteryzować.
Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?