Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarne specjały z całego świata w SCK. Studenci z zagranicy pokazali kulinarny talent!

Miłosz Bogdanowicz
Miłosz Bogdanowicz
Na suto zastawionych stołach w Studenckim Centrum Kultury pojawiły się smakołyki z kilku krajów świata - między innymi Kazachstanu, Hiszpanii, Turcji czy też Tajwanu.
Na suto zastawionych stołach w Studenckim Centrum Kultury pojawiły się smakołyki z kilku krajów świata - między innymi Kazachstanu, Hiszpanii, Turcji czy też Tajwanu. Uniwersytet Opolski
Studenci-cudzoziemcy zaprezentowali pyszne dania i desery będące przysmakami w ich krajach. W Studenckim Centrum Kultury Uniwersytetu Opolskiego odbyła się w poniedziałek trzecia edycja "Smaków Świata".

W SCK unosił się zapach paelli, baklawy, pysznych wypieków, hiszpańskiej szynki, irańskich deserów czy polskich pierogów.

- Bardzo się cieszymy, że tak wielu studentów przyłączyło się w tym roku do naszej inicjatywy, choć sprostanie ich wymaganiom nie było proste. To do nas należał zakup potrzebnych im produktów do gotowania. Kupno na przykład wody różanej, potrzebnej do jednego z deserów, nie było wcale takie proste – mówi ze śmiechem Halina Palmer-Piestrak z Działu ds. Badań Naukowych i Współpracy z Zagranicą UO, współorganizatorka wydarzenia.

– Ale wszystko się udało i mamy tego naprawdę doskonały efekt - dopowiada Palmer-Piestrak.

Dla studentów z Polski była to świetna okazja do spróbowania zagranicznych specjałów.

- Przyznam, że irańskie daktyle nadziewane orzechami zrobiły na mnie niemałe wrażenie. Warto było w poniedziałek przyjść do SCK, by skosztować smaków innych krajów - mówi Diana, studentka psychologii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Kulinarne specjały z całego świata w SCK. Studenci z zagranicy pokazali kulinarny talent! - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto