Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Owoc liczi jest najlepszy właśnie teraz. Poznaj jego właściwości i zastosowanie. Radzimy, jak wyhodować liczi z pestki i jak jeść ten owoc

Katarzyna Józefowicz
Po kupieniu i zjedzeniu świeżych owoców liczi z pestek można wyhodować roślinę.
Po kupieniu i zjedzeniu świeżych owoców liczi z pestek można wyhodować roślinę. Dmitrii Balabanov/Getty Images, aleksandra85foto/Pixabay
Owoc liczi ma ciekawy smak i dostarcza wielu składników korzystnych dla zdrowia. W naturze drzewa liczi to rośliny o wiecznie zielonych liściach. Owoce wiszące na długich szypułkach mogą kojarzyć się z truskawkami lub malinami, ale nie mają z nimi wiele wspólnego. Chropowata i twarda, ale cienka i krucha skórka owocu liczi skrywa smaczny miąższ o perłowobiałym kolorze, a pod nim spore nasiono. Podpowiadamy, jak jeść liczi, jak je kupować i wykorzystywać w celach kulinarnych. Sprawdź, jak uprawiać liczi w doniczce.

Spis treści

W najlepsze trwa moda na egzotyczne owoce. Na rynku jest już sporo oryginalnych owocowych ciekawostek z całego świata, a wciąż pojawiają się kolejne. Na półkach sklepowych obok popularnych już bananów, pomarańczy, mandarynek, kiwi czy ananasów coraz częściej można znaleźć też mango, papaję, awokado, figi, granaty, a takżeliczi.

Pochodzące z Chin owoce liczi chińskiego nazywane są też chińskimi śliwkami lub bliźniarkami smacznymi.

Polecamy też:

Owoc liczi (lychee) – co to jest, jak wygląda i rośnie?

Owoce liczi są małe, okrągłe i dość niepozorne, ale bardzo smaczne. Ich galaretowaty, białawy, szklisty miąższ przypomina konsystencją winogrona. Jest pokryty pod sztywną, ale cienką i kruchą skorupką i skrywa w swoim wnętrzu dość dużą, ciemną, błyszczącą pestkę (u odmian uprawnych pestka może być znacznie mniejsza).

Owoce liczi rosną na drzewach, które mają średnią wysokość (do 9 m wys.), ale za to są długowieczne i wiecznie zielone. Rosną w klimacie cieplejszym niż polski, m.in. w południowych Chinach oraz innych regionach południowo-wschodniej Azji, uprawiane są też m.in. w Australii i niektórych stanach USA.

Jakie właściwości mają owoce liczi?

Mimo swojej lekkości i delikatności, liczi nie jest jednak wyłącznie smaczną, egzotyczną przekąską, ale też bardzo wartościowym owocem, w którego skład wchodzi między innymi sporo witaminy C i błonnika oraz witaminy z grupy B, magnez, potas, kwas foliowy i polifenole. Ze względu na obecność polifenoli, spożywanie owoców liczi pomaga opóźniać proces starzenia się skóry, reguluje poziom cholesterolu (podwyższa poziom dobrego i obniża poziom złego), a nawet pomaga ograniczyć rozwój raka.

Duża zawartość witaminy C, wpływa też korzystnie na poprawę działania układu odpornościowego, a potas reguluje ciśnienie krwi. Ze względu na zawartość cukru, owoce nie są jednak pozbawione kalorii. Kaloryczność liczi wprawdzie nie jest zbyt wysoka i wynosi ok. 70 kcl w 100 g, ale owoców nie poleca się osobom będącym na diecie odchudzającej, a także cierpiącym na cukrzycę.

Czytaj także:

Jak smakują owoce liczi

Dojrzałe liczi są bardzo soczyste i mają słodki, lekko kwaskowaty smak.

Jak jeść liczi

Owoce liczi najlepiej spożywać na surowo lub dodawać do sałatek, surówek czy deserów (np. lodów, kremów, deserów czekoladowych, galaretek). Pasują też do dań z ryb i owoców morza. Doskonale nadają się również na soki i syropy. Owoce można też zamrażać, a nawet suszyć.

Liczi należy obrać ze skórki. Jest ona krucha i łatwo odchodzi od miąższu. Można ją obrać palcami (jak gotowane jajko), jedynie do nacięcia skórki może przydać się nożyk. Miąższ można odkroić od pestki albo zjeść jak czereśnię, wypluwając pestkę.

Uwaga: nie należy jeść ani rozgryzać pestki liczi (jest lekko toksyczna), ani też owoców o pożółkłym miąższu (są zepsute).

Jak kupować owoce liczi

Zanim zdecydujemy się kupić liczi w sklepie, musimy sprawdzić, czy są dojrzałe i świeże. W przypadku tych owoców jest to bardzo ważne, gdyż liczi dojrzewa wyłącznie na drzewach i już po kilku dniach traci świeżość. Jedynie niektóre odmiany hodowlane można przechowywać w chłodniach przez dłuższy czas (ok. 2 miesięcy).

Liczi najlepiej kupować w okresie jesienno-zimowym, gdyż wtedy są najświeższe i najtańsze (sezon na zbiór owoców trwa od października do kwietnia). Dojrzałe, świeże liczi powinno mieć równomiernie wybarwioną skórkę (zwykle jasnoczerwoną, choć bywają też odmiany różowe i żółte), jędrny, soczysty, półprzeźroczysty miąższ i błyszczącą pestkę. Jeśli skórka jest zbrązowiała lub mocno czerwona, a widoczne na niej wypustki są spłaszczone, może to oznaczać, że owoc jest nieświeży lub przejrzały.

Jak wyhodować liczi z pestki

Podobnie, jak wiele innych egzotycznych owoców, liczi możemy uprawiać w mieszkaniu. Wprawdzie w warunkach domowych owoców się raczej nie doczekamy, ale egzotycznie wyglądające drzewko może być niebanalną ozdobą wnętrza. Wyhodowanie liczi z pestki jest trudne i rzadko kończy się powodzeniem, gdyż pestka szybko traci zdolność kiełkowania.

Jeśli uda nam się kupić świeże i dojrzałe owoce liczi, należy wyjąć pestkę i oczyścić ją z resztek miąższu. Dobrym pomysłem jest namoczenie jej w wodzie – przez dobę lub dwie (przyspiesza to kiełkowanie). Następnie pestkę umieszcza się poziomo w doniczce z przepuszczalną ziemią. Po tygodniu-dwóch powinna wykiełkować. Jeśli się to uda i liczi podrośnie, uważajmy przy przesadzaniu sadzonki do większej doniczki. Roślina będzie miała długi palowy korzeń, który łatwo uszkodzić.

Jeśli uprawa liczi z pestki nie powiedzie się, możemy też spróbować kupić podrośniętą sadzonkę.

Jak uprawiać liczi w doniczce

Niestety, choć liczi to roślina bardzo ciekawa, nie jest łatwa w uprawie i ma niezwykle wysokie wymagania. Przede wszystkim oczekuje:

  • bardzo dużo światła (ale nie może być bezpośrednio mocno nasłoneczniona),
  • sporej wilgotności powietrza (nawet 70%),
  • częstego zraszania liści,
  • umiarkowanej temperatury – lubi ciepło (ok. 20-24°C), ale nie znosi upałów, nie toleruje też chłodu, dlatego temperatura w pomieszczeniu nie może spadać poniżej 15°C.

Uprawa liczi – na co zwrócić uwagę

Roślina musi mieć też zapewnione stale lekko wilgotne podłoże, które nie może być jednak mokre, gdyż jej korzenie szybko gniją. Liczi nie należy też podlewać twardą wodą, bo zacznie zasuszać liście. Roślina jest też bardzo wrażliwa na zasolenie podłoża, dlatego z jej nawożeniem także należy być bardzo ostrożnym. Z powodu wysokich wymagań wilgotnościowych i świetlnych, zimą liczi trzeba sztucznie doświetlać, a w pobliżu doniczki umieścić nawilżacz powietrza.

Przydatne akcesoria do roślin i kwiatów

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Gdynia Orłowo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Owoc liczi jest najlepszy właśnie teraz. Poznaj jego właściwości i zastosowanie. Radzimy, jak wyhodować liczi z pestki i jak jeść ten owoc - RegioDom.pl

Wróć na boleslawiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto