MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Karczek w cieście chlebowym...
fot. pixabay.com zdjęcie ilustracyjne

Najsmaczniejsze dania na Wielkanoc. Wielokrotnie nagradzana kucharka z Gostomi dzieli się sekretnymi przepisami

Karczek w cieście chlebowym

Składniki:










Ciasto
1,5 kg karczku




1 łyżka musztardy






1½ mąki chlebowej
4 łyżki oleju









3 dag drożdży
pieprz












sól
listek laurowy








½ szklanki wody lub mleka
sól













Ciasto wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
2 cebule
1 główka czosnku
kilka śliwek suszonych

Wykonanie:

Karczek zapeklować i pozostawić na noc. Opiec cały w brytfannie i dusić przez 20 minut. Z przygotowanego ciasta uformować placek do oblepienia brzegów brytfanny, po lekkim ostudzeniu mięsa. Przygotować plastry cebuli i obłożyć nimi karczek, dodając jeszcze śliwki i przekrojoną główkę czosnku. Wszystko ponownie solimy i pieprzymy. Zalepiamy brytfannę ciastem posmarowanym z wierzchu wodą. Pieczemy do dobrego przypieczenia ciasta. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.


Skórka dobrze przypieczona z przyległymi plastrami cebuli, służy za suchary do barszczu podkreślając jeszcze jego smak. Czosnek roztarty ze śliwką jest znakomitym smarowidłem pod karczek na chleb.

Wielkanoc to Święta na biało. Biała zupa, białe jajka w zupie, białe sosy i mięso.

Zobacz również

Koncert Dżemu zwieńczył imprezę Cementowni Warta. Zobaczcie zdjęcia

Koncert Dżemu zwieńczył imprezę Cementowni Warta. Zobaczcie zdjęcia

Oliwia ze „ŚOPW” to prawdziwa piękność! Aż ocieka seksapilem!

HIT DNIA
Oliwia ze „ŚOPW” to prawdziwa piękność! Aż ocieka seksapilem!

Polecamy

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Nie bój się błędów. Niezwykła akcja Fundacji Szkoła z Klasą

Nie bój się błędów. Niezwykła akcja Fundacji Szkoła z Klasą

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść

Apetyczne bułeczki z kremem. Mogłeś ich jeszcze nie jeść