Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kleszcza należy wyjąć jak najszybciej, dlatego lepiej nie...
fot. zinkevych/123rf.com

Nie rób tego, gdy ugryzie cię kleszcz. Te 5 błędów przy usuwaniu kleszcza grozi zakażeniem i rozwojem groźnych chorób. Sprawdź, czego unikać

Wizyta u lekarza

Kleszcza należy wyjąć jak najszybciej, dlatego lepiej nie czekać na wizytę u lekarza i nie jechać na Szpitalny Oddział Ratunkowy. Nigdy nie wiadomo, ile czasu kleszcz spędził wbity w nasze ciało, ponieważ w jego ślinie obecna jest substancja znieczulająca, dlatego nie czujemy, gdy nas ugryzie. Od chwili ugryzienia do znalezienia kleszcza na ciele może minąć wiele czasu, dlatego od razu powinniśmy go usunąć. Już samo przerwanie przez pajęczaka ciągłości naskórka może spowodować zakażenie, a także przeniesienie bakterii lub wirusów, jeśli jest on ich nosicielem.

Boleriozę przenoszą nawet kleszczowe nimfy, czyli niedojrzałe osobniki, które mają wielkość zaledwie 0,5-1,5 mm, a po wbiciu w skórę przypominają maleńki pieprzyk. Nimfy do przeobrażenia się w postać dorosłą potrzebują właśnie krwi.

Lepiej więc skorzystać z narzędzia do usuwania kleszczy lub poprosić kogoś, by pomógł nam pozbyć się pasożyta, gdy mamy opory przed samodzielnym jego wyjęciem.

Zobacz również

W Kostomłotach Pierwszych samochód zderzył się z łosiem

W Kostomłotach Pierwszych samochód zderzył się z łosiem

SBB z Józefem Skrzekiem na czele zagra koncert plenerowy w Radomiu

SBB z Józefem Skrzekiem na czele zagra koncert plenerowy w Radomiu

Polecamy

Jedziesz odpocząć i pojawia się ona… Jak zapobiegać biegunce w czasie podróży?

Jedziesz odpocząć i pojawia się ona… Jak zapobiegać biegunce w czasie podróży?

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kosztuje niewiele, a działa cuda! Użyj jako krem do twarzy, rąk i stóp

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie