Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ks. Krzysztof Kurzeja z parafii Wniebowzięcia Matki Bożej w...
fot. Krzysztof Ogiolda

Nowi kapłani w diecezji opolskiej. Święcenia aż w sześciu miejscach [SYLWETKI]

Ks. Krzysztof Kurzeja z parafii Wniebowzięcia Matki Bożej w Kępnicy. Jest absolwentem II LO w Nysie. Jego praca magisterska dotyczy Pisma Świętego i nosi tytuł: „Wyjście z Egiptu jako przejaw Bożego Miłosierdzia w reinterpretacji psalmu 138” (promotor ks. dr Andrzej Demitrów). Jego pasją jest szeroko rozumiany sport. Jeździ na nartach i na rowerze, gra w piłkę, wędruje po górach. Jest kibicem drużyny Chelsea Londyn. Na obrazku prymicyjnym umieścił słowa: „Cały Twój Maryjo”, nawiązując do myśli św. Jana Pawła II. Ks. Krzysztof jest zdania, iż jego powołanie rodziło się przy jego proboszczu (jest nim ks. Roman Dyjur). Drogą do kapłaństwa był udział w liturgicznej służbie ołtarza i w grupie duszpasterstwa młodzieży. - Nie mam lęku – mówi. - Towarzyszą mi słowa Pana Jezusa po Zmartwychwstaniu: Ja jestem z wami przez wszystkie dni aż do skończenia świata. Historia naszego życia jest historią zbawienia. Święceń kapłańskich w kościele w Kępnicy o 15.00 udzieli mu ks. bp Rudolf Pierskała.

Zobacz również

"Pasy" zagrały koncertowo i zrobiły milowy Kro(cze)k do utrzymania

NOWE
"Pasy" zagrały koncertowo i zrobiły milowy Kro(cze)k do utrzymania

Obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Krotoszynie

Obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Krotoszynie

Polecamy

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Sukienki ciążowe na wesele na sezon 2024/25. Zobacz, jaką wybrała Sandra Kubicka

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi

Najsmaczniejsze szparagi z patelni. Z tym przepisem każdy sobie poradzi