Opolanie na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej w Stuttgarcie zaprezentują dzieła sztuki z warzyw, karmelu i sera!

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
Łukasz Szewczyk rzeźbi nie tylko w owocach i warzywach, ale również w serze i syropie cukrowym. Na zdjęciu jego prace archiwum prywatne
Kucharze na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej będą starali się nie tylko zaskoczyć jurorów smakiem, ale i pomysłową formą. Opolanie, zajmujący się carvingiem, wiozą ze sobą do Niemiec m.in. blisko 100 kilogramów sera.

- W owocach i warzywach rzeźbię od 15 lat - mówi Łukasz Szewczyk, twórca działającej w Ozimku Pracowni Sztuki Kulinarnej.

Pracownia szkoli tych, którzy chcą nie tylko smacznie gotować, ale i efektownie podawać swoje dania. - Wdzięcznym tworzywem do rzeźbienia jest na przykład ser żółty, który jest dużo trwalszy niż owoce i warzywa. Bez konserwacji taka dekoracja nawet przez pół roku będzie cieszyła oko, a do tego ciągle będzie nadawała się do zjedzenia.

Opolanin swoje umiejętności zaprezentuje na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej, która w piątek (14.02) rozpocznie się w Stuttgarcie.

Kucharze będą starali się nie tylko zaskoczyć jurorów smakiem (w tych dyscyplinach startują reprezentacje krajowe, m.in. z Polski), ale i pomysłową formą. Opolanie (oprócz Szewczyka do rywalizacji stanie jeszcze Piotr Wasik i Daniel Bewko) wystartują w konkurencjach indywidualnych, w których liczy się artyzm sztuki kulinarnej.

Czytaj także

- Bazą dla jednej z moich prac był ser, a konkretnie 100 kilogramów tego specjału. Praca powstawała przez ponad 75 godzin - zdradza Łukasz Szewczyk. - Motywem przewodnim było morze. Na dziesięciu krążkach przedstawiłem m.in. zwierzęta podwodne w formie płaskorzeźby.

Piotr Wasik zdecydował, że jego dzieło sztuki powstanie z dyni. - Jestem biologiem z wykształcenia. Lubię naturę, więc często pojawia się ona w moich pracach - mówi opolanin. - Z dyni wyrzeźbię konar drzewa. Na nim będzie lądował ptak, atakujący mrówkę z marchwi. Z jamy drzewa z kolei, będzie wyłaniał się wąż, próbujący pochwycić tego ptaka.

Rzeźba powstanie w hotelu w Stuttgarcie. Pan Piotr szacuje, że jej stworzenie zajmie mu około 40 godzin.

Łukasz Szewczyk postanowił promować za granicą to, co Opolszczyzna ma najpiękniejsze. Dlatego z syropu cukrowego, potocznie nazywanego karmelem, stworzył też obraz zamku w Mosznej. - Są to trzy pejzaże oraz cztery portrety dawnych zarządców i właścicieli tego pięknego obiektu - zdradza opolanin. - Mam nadzieję, że uda się je dowieźć w całości do Niemiec, bo oczywiście jest to bardzo delikatna praca.

Piotr i Łukasz podczas olimpiady zaprezentują się też w live carvingu, czyli dyscyplinie, w której praca powstaje pod okiem sędziów. Na jej przygotowanie uczestnicy będą mieli 3 godziny

FLESZ: Wybory Prezydenckie 2020 już w maju - to musisz wiedzieć.

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3