Opole: III Festiwal Opolskich Smaków na Rynku odbędzie się w dniach 27- 28 sierpnia 2011

MM
opole.pl
27-28 sierpnia 2011 opolskim Rynku po raz trzeci odbędzie się Festiwal Opolskich Smaków.

Konkurs na najlepsze danie organizowane jest już po raz trzeci, bo też po raz trzeci odbywa się Festiwal Opolskich Smaków. Potrawy, które w tym roku zgłosili do konkursu opolscy restauratorzy, zaspokoją najbardziej wymagających smakoszy.

Obok popularnego (szczególnie na Śląsku) sytego żurku znajdziemy tu lekką, choć pikantną, łatwą w przygotowaniu sałatkę meksykańską, wywodzący się z Kresów Wschodnich pasztet z kaczki i zaskakujący w składzie tort... z ziemniaków. W naszym festiwalowym menu są też wariacje na temat tradycyjnych dań kuchni śląskiej i polskiej. Co ważne: wszystkie są autorskimi pomysłami szefów kuchni opolskich restauracji. Okazuje się, że żurek żurkowi nierówny, a każdy może go zaserwować na własny sposób.

Zobacz jak ustrzec się zatrucia grzybami

Obok żeberek i kaczki znajdziemy wśród tegorocznych dań konkursowych przygotowane na kilka sposobów polędwiczki wieprzowe, zawijaniec wołowy, a nawet indyjską potrawę z kurczaka. Wisienką na naszym kulinarnym torcie jest tradycyjny litewski chłodnik przygotowany z użyciem technik XXI w. Molekularną, a więc rozbitą na czynniki pierwsze wersję tej tradycyjnej "zupy” zgłosiła opolska restauracja Villa Park, której udało się wygrać poprzednie dwie edycje festiwalu.

O tym, czy współczesne pomysły na gotowanie wygrają z tradycyjnymi sposobami przyrządzania potraw, przekonamy się 27 i 28 sierpnia na opolskim Rynku. Wtedy zostanie ogłoszony werdykt.

Potrawy, które biorą udział w konkursie:
1. Żeberka w pomidorach. restauracja U Mnicha w Opolu.
2. Kadhai chicken. Golden Restauracja&Klub w Opolu.
3. Żurek staropolski w chlebie. Kazamaty Jazz Club Restaurant w Nysie.
4. Zawijaniec wołowy nadziewany borowikami. Restauracja Smaki Świata w Opolu.
5. Polędwiczki grillowane po florencku. Restauracja Del Villaggio w Izbicku.
6. Sałatka meksykańska. Drake Klub i Restauracja w Opolu.
7. Polędwiczki wieprzowe z musem z suszonych śliwek na rumie i sosem kurkowym. Restauracja Alter Ego w Strzelcach Opolskich.
8. Polędwica w wianku z wędzonego boczku. Restauracja Paradis w Opolu.
9. Żurek domowy zapiekany w cieście. Restauracja Trio w Opolu.
10. Polędwica wieprzowa w sosie kurkowym. Hotel Domino w Głubczycach.
11. Kaczka Pana Karola. Karczma u Karola Malajki w Opolu.
12. Sery smażone. Fan-Agri – Piotr Anderwald, Kadłub.
13. Pasztet z kaczki i tort migdałowy z ziemniaków. Danuta Pyrda i Janina Hołówka z Lubicza.
14. Chłodnik litewski w wersji molekularnej. Villa Park w Opolu.

Polacy smakoszami czekolady

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie