Konkurs na najlepsze danie organizowane jest już po raz trzeci, bo też po raz trzeci odbywa się Festiwal Opolskich Smaków. Potrawy, które w tym roku zgłosili do konkursu opolscy restauratorzy, zaspokoją najbardziej wymagających smakoszy.
Obok popularnego (szczególnie na Śląsku) sytego żurku znajdziemy tu lekką, choć pikantną, łatwą w przygotowaniu sałatkę meksykańską, wywodzący się z Kresów Wschodnich pasztet z kaczki i zaskakujący w składzie tort... z ziemniaków. W naszym festiwalowym menu są też wariacje na temat tradycyjnych dań kuchni śląskiej i polskiej. Co ważne: wszystkie są autorskimi pomysłami szefów kuchni opolskich restauracji. Okazuje się, że żurek żurkowi nierówny, a każdy może go zaserwować na własny sposób.
Zobacz jak ustrzec się zatrucia grzybami
Obok żeberek i kaczki znajdziemy wśród tegorocznych dań konkursowych przygotowane na kilka sposobów polędwiczki wieprzowe, zawijaniec wołowy, a nawet indyjską potrawę z kurczaka. Wisienką na naszym kulinarnym torcie jest tradycyjny litewski chłodnik przygotowany z użyciem technik XXI w. Molekularną, a więc rozbitą na czynniki pierwsze wersję tej tradycyjnej "zupy” zgłosiła opolska restauracja Villa Park, której udało się wygrać poprzednie dwie edycje festiwalu.
O tym, czy współczesne pomysły na gotowanie wygrają z tradycyjnymi sposobami przyrządzania potraw, przekonamy się 27 i 28 sierpnia na opolskim Rynku. Wtedy zostanie ogłoszony werdykt.
Potrawy, które biorą udział w konkursie:
1. Żeberka w pomidorach. restauracja U Mnicha w Opolu.
2. Kadhai chicken. Golden Restauracja&Klub w Opolu.
3. Żurek staropolski w chlebie. Kazamaty Jazz Club Restaurant w Nysie.
4. Zawijaniec wołowy nadziewany borowikami. Restauracja Smaki Świata w Opolu.
5. Polędwiczki grillowane po florencku. Restauracja Del Villaggio w Izbicku.
6. Sałatka meksykańska. Drake Klub i Restauracja w Opolu.
7. Polędwiczki wieprzowe z musem z suszonych śliwek na rumie i sosem kurkowym. Restauracja Alter Ego w Strzelcach Opolskich.
8. Polędwica w wianku z wędzonego boczku. Restauracja Paradis w Opolu.
9. Żurek domowy zapiekany w cieście. Restauracja Trio w Opolu.
10. Polędwica wieprzowa w sosie kurkowym. Hotel Domino w Głubczycach.
11. Kaczka Pana Karola. Karczma u Karola Malajki w Opolu.
12. Sery smażone. Fan-Agri – Piotr Anderwald, Kadłub.
13. Pasztet z kaczki i tort migdałowy z ziemniaków. Danuta Pyrda i Janina Hołówka z Lubicza.
14. Chłodnik litewski w wersji molekularnej. Villa Park w Opolu.
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?