Na skróty
Sezon na botwinę
Sezon na botwinę w Polsce zaczyna się w drugiej połowie kwietnia i trwa często nawet do końca sierpnia. Najlepiej jednak warzywo to smakuje wiosną, gdy jest świeże i miękkie.
Właściwości botwiny:
- zawiera duże ilości witaminy A, K, witamin z grupy B,
- zawiera kwas foliowy i żelazo,
- jest źródłem magnezu i wapnia,
- działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie,
- wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego.
Botwina jest bogata w związki o charakterze przeciwnowotworowym i antyoksydacyjnym. Stanowi źródło wielu cennych dla zdrowia mikroskładników i składników mineralnych.
źródło: dietetycy.org.pl
Jak jeść botwinę?
Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które możemy spożywać w całości. Najczęściej w kuchni wykorzystuje się botwinę do przygotowywania zup, sałatek i potraw duszonych.
Przepisy z botwinką, które można przygotować:
- sałatka z botwiną,
- pesto z botwiny,
- chłodnik z botwiną, tzw. botwinka,
- duszona botwina z ryżem lub makaronem,
- kiszona botwina.
Chłodnik z botwiny, idealny na wiosnę i lato
My proponujemy wyśmienity chłodnik z botwiny. To prawdziwie wiosenne danie. Przygotowywany jest na bazie jogurtu, kefiru lub zsiadłego mleka. Do tego dodaje się oczywiście botwinę i sporo młodych warzyw, np. rzodkiewkę, ogórki, koperek czy szczypiorek.
Chłodnik, jak nazwa wskazuje, podaje się na zimno. Jest to doskonała zupa na lato i coraz cieplejsze dni.
Z czym jeść chłodnik? Możesz podać go np. z:
- jajkiem ugotowanym na twardo
- młodymi ziemniakami
- makaronem
- ryżem
- grzankami
- frytki z marchewki
- groszek ptysiowy
- paluszki chlebowe
Mamy dla ciebie przepis na tradycyjny chłodnik z botwiny na kefirze i zsiadłym mleku. Proponujemy dodać do niego rzodkiewkę, ogórek i koperek, a także jajko na twardo. Przygotowanie takiego chłodnika jest bardzo proste i szybkie.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować chłodnik z botwiny:
Gotuj zdrowo
Przepis na chłodnik z botwiny
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: ok. 30 minut)

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- pęczek rzodkiewki
- 3 ogórki
- 1 litr kefiru
- 400 g zsiadłego mleka
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- koperek
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić chłodnik z botwiny?
- Ugotuj jajka na twardo.
- Botwinę umyj i drobno posiekaj.
- Przełóż botwinę do dużego garnka, zalej 2 szklankami bulionu warzywnego lub wody i gotuj ok. 10 minut. Przestudź
- Ogórka, umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Rzodkiewkę umyj i również pokrój w drobną kostkę.
- Koperek posiekaj.
- Do przestudzonej botwiny z bulionem dodaj kefir i zsiadłe mleko oraz warzywa.
- Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Jajka obierz, pokrój w ćwiartki.
- Chłodnik podawaj na zimno z ugotowanym jajkiem.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
- Domowe drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Smakują bosko
- Zdrowa surówka z gotowanych buraków. Najlepsza do obiadu
- Najlepsze zioła na przejedzenie po świętach. Te napary złagodzą ból brzucha
- Chrupiący kurczak w panierce jak z KFC. Mamy najlepszy przepis
- Poznaj przepis na pyszne gofry z Liège. Pokochasz je od pierwszego gryza
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 35x18 cm biała kamienna

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 24x14 cm grafitowa kamienna

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA NATURAL 58x20 cm drewniana
deska do krojenia duka natural to trwałe, praktycz…

DUKA
Deska do krojenia prostokątna DUKA ASTRID 36x25 cm drewno bukowe

DUKA
Deska do krojenia prostokątna DUKA KITCHEN 34x21 cm brązowa drewno
deska duka kitchen z drewna akacjowego pozwoli na …

DUKA
Deska do krojenia kuchenna DUKA TVILLING 24x14 cm grafitowa kamienna

DUKA
Deska do krojenia DUKA NATURAL drewno
deska duka natural to funkcjonalny element wyposaż…

DUKA
ADELSTEN BEIGE MARMUR. DESKA DO KROJENIA OKRĄGŁA 28X35X1,5CM BEŻ
deka do krojenia duka adelsten to idealny wybór dl…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Bezkręgowce w herbacie? Zdumiewające badanie