Osiem nagród dla opolskich producentów żywności w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów”

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Laureaci tegorocznych "Pereł"
Laureaci tegorocznych "Pereł" UMWO
Osiem opolskich smakołyków otrzymało nagrody podczas krajowego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Poznaniu.

Opolscy producenci i kucharze w ubiegłym roku zdobyli siedem „Pereł” – nagród, które przyznaje krajowa kapituła konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. W tym roku padł rekord, ponieważ do województwa opolskiego trafiło aż osiem tych prestiżowych nagród. To ogromne wyróżnienie dla naszego województwa, które na tle całego kraju może pochwalić się wyjątkowo wysoką jakością lokalnej żywności.

Nagrodzone produkty to:

  • zakwas z buraków kiszonych – Koło Gospodyń Wiejskich w Chróścinie, gm. Lewin Brzeski, Anna Zazula;
  • chleb mleczny praszkowski – Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” Krystyna Preś;
  • lody z dawnych lat – Lody Szypuła 1974, Tomasz Szypuła;
  • ciastka wigilijne – Cukiernia “Magosz” Maria i Franciszek Magosz;
  • marcepan śląski (marcepan wielkanocny) – Stowarzyszenie “Odnowy Wsi Biedrzychowice”, Sonia Jasik;
  • Soleier – śląskie jajka w zalewie kminkowej – Teresa Kamieniecka–Hreczaniuk.

"Perły" otrzymały też potrawy:

  • policzki wieprzowe z ciapkapustą – Koło Gospodyń Wiejskich Zimna Wódka;
  • placki kartoflane z blachy z wędzonym pstrągiem – Feldman–Restaurants z Byczyny, Kamil Onyśków, Alexey Shchypunow.

Oprócz Pereł do przedstawicieli sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trafił także medal Targów Smaki Regionów, przyznawany wystawcom biorącym udział w targach za najlepsze produkty spożywcze. W tym roku medal otrzymało: Gospodarstwo Rybackie Markowe za paprykarz.

Ponadto Anna Bodzioch z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich z UMWO otrzymała Klucz do Polskiej Spiżarni. Jest to nagroda przyznawana osobom szczególnie zasłużonym w procesie wsparcia i promocji kulinarnego dziedzictwa swoich regionów. Laureatka od wielu lat aktywnie promuje dziedzictwo kulinarne województwa opolskiego i działa na rzecz jego rozwoju oraz współpracy lokalnych producentów.

Na zakończonych w poniedziałek targach "Smaki Regionów" województwo opolskie prezentowało na swoim stoisku produkty od rodzimych producentów: przetwory owocowo-warzywne z Gogolina, nalewki tradycyjne z Grodkowa, przetwory z karpia z Gospodarstwa Rybackiego Markowe, piwa rzemieślnicze z Browaru Opolskiego, miody i piwo miodowe z pasie w Maciejowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Osiem nagród dla opolskich producentów żywności w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów” - Nowa Trybuna Opolska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie