Plac Kopernika w Opolu po przebudowie. Jak prezentuje się po zmroku? [ZDJĘCIA]

Piotr Guzik
Niegdyś na powierzchni placu Kopernika było targowisko, a potem parking. Po wykonaniu parkingu pod jego powierzchnią oraz powiększeniu Solarisa kosztem części placu, na pozostałem przestrzeni ułożono płyty. Oprócz tego znalazły się tam dwa szpalery drzew oraz spore ławki. Całość jest mocno podświetlona, nadając tej przestrzeni nieco inne oblicze po zmroku.

Nie oznacza to jednak, że plac Kopernika jest ukończony. Na jego obrzeżach w najbliższych tygodniach prowadzone będą jeszcze prace. Podobnie, jak na terenie na płycie placu wydzielonym barierami, gdzie będzie się znajdowała fontanna. Wszystko wskazuje na to, że będzie utrzymana w stylu podobnym, jak ostatnie nowe fontanny - podświetlanych strumieni wody tryskających z płyty placu.

Nie otwarto też jeszcze tarasu znajdującego się nad wjazdem pod powierzchnię placu Kopernika. Tam też prowadzone są jeszcze prace wykończeniowe. Widać jednak, że obok schodów rozłożono rolki z trawą.
Niegdyś na powierzchni placu Kopernika było targowisko, a potem parking. Po wykonaniu parkingu pod jego powierzchnią oraz powiększeniu Solarisa kosztem części placu, na pozostałem przestrzeni ułożono płyty. Oprócz tego znalazły się tam dwa szpalery drzew oraz spore ławki. Całość jest mocno podświetlona, nadając tej przestrzeni nieco inne oblicze po zmroku. Nie oznacza to jednak, że plac Kopernika jest ukończony. Na jego obrzeżach w najbliższych tygodniach prowadzone będą jeszcze prace. Podobnie, jak na terenie na płycie placu wydzielonym barierami, gdzie będzie się znajdowała fontanna. Wszystko wskazuje na to, że będzie utrzymana w stylu podobnym, jak ostatnie nowe fontanny - podświetlanych strumieni wody tryskających z płyty placu. Nie otwarto też jeszcze tarasu znajdującego się nad wjazdem pod powierzchnię placu Kopernika. Tam też prowadzone są jeszcze prace wykończeniowe. Widać jednak, że obok schodów rozłożono rolki z trawą. Piotr Guzik
9 maja udostępniono większość płyty placu Kopernika w Opolu. Plac przebudowano przy okazji realizacji parkingu pod jego powierzchnią oraz powiększenia galerii Solaris Center. Zajrzeliśmy tam, by zobaczyć, jak się prezentuje po zmroku.

Nowe mandaty od straży miejskiej

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
2019-05-12T19:40:28 02:00, Marcos:

kamień, beton...beton kamień...

Teraz jest ładnie są drzewa i zadbana przestrzeń a wcześniej kamień beton ,samochody i menele

M
Marcos
kamień, beton...beton kamień...
Dodaj ogłoszenie