Pomysł na prezent na święta Bożego Narodzenia? Oto TOP 5 książek kulinarnych dla smakoszy i nie tylko
„Tradycje kulinarne Szwecji” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek
Kolejna książka zwyciężczyni tzw. Kulinarnego Oscara. Magdalena Tomaszewska-Bolałek z zawodu jest orientalistką i kulturoznawczynią. Na SWPS w Warszawie zajmuje się między innymi neurogastronomią, dyplomacją kulinarną i historią żywienia. Prowadzi też bloga Kuchniokracja. Tym razem bierze na warsztat kuchnię i obyczaje Szwecji. Na początku zgłębiamy historię kuchni szwedzkiej, przechodzimy przez kuchnię Saamów (ludu zamieszkującego ten region), by następnie poznać tamtejsze kluczowe dania na bazie zboża, mąki i ryb. Znajdziemy tu przepisy między innymi na pierniczki pepparkakor, zapiekankę flygande Jacob, bułeczki świętej Łucji Lussekatter czy też marynowanego łososia gravadlax. Piękne zdjęcia zachęcają do wyprawy w kierunku Skandynawii.
„Tradycje kulinarne Szwecji”
Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Wydawnictwo Hanami