Prosty przepis na pierniczki świąteczne na ostatnia chwilę. Podpowiadamy, jak zrobić miękkie pierniki

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Część z nas zaczyna piec pierniczki już w listopadzie. Poszukaj instagramowych inspiracji na dekorowanie pierników w galerii --->
Część z nas zaczyna piec pierniczki już w listopadzie. Poszukaj instagramowych inspiracji na dekorowanie pierników w galerii --->pixabay.com
Udostępnij:
Prosty przepis na pierniczki świąteczne miękkie zaraz po upieczeniu przyda się, gdy do świąt pozostaje kilka dni. Jest prosty sposób na wilgotne pierniki. Wystarczy, że wśród składników na ciasto znajdzie się ten produkt. Wypróbuj sprawdzony przepis! Do Wigilii zostało coraz mniej czasu, a pierniki są najbardziej charakterystycznymi ciastkami, które przygotowujemy w okresie Bożego Narodzenia. Wypróbuj!

Co ważne, ten przepis na pierniki nie wymaga pieczenia ich na kilka tygodni wcześniej. Taką recepturę możecie zrealizować nawet w wigilijny poranek. Jest może mniej tradycyjny niż przepisy naszych babć i mam, jednak efekt daje znakomity. Sekret pysznych i od razu miękkich pierników bez trzymania ich tygodniami w słoiku tkwi w składnikach.

Prosty przepis na pierniczki świąteczne. Co zrobić, by były miękkie?

Wypróbujcie przepis na pierniki świąteczne z drożdżami i sodą. Drożdży nie znajdziecie na liście składników do przygotowania tradycyjnych świątecznych ciastek, ale reszta wygląda podobnie. Przygotowanie ciasta zajmuje kilkanaście minut, a nasze pierniczki będą gotowe w ciągu godziny - już z wystudzeniem i lukrowaniem. Brzmi kusząco, prawda? Zatem do dzieła!

Jak zrobić miękkie i wilgotne pierniki na święta? Składniki: 

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru (szklanka pojemności 250 ml),
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej, czyli takiej do piernika
  • 40 g masła,
  • 1/4 kostki świeżych drożdży, czyli 25 g),
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • kilka kropel pomarańczy (opcjonalnie)

Wykonanie. Jak zrobić pierniki świąteczne krok po kroku?

  1. Po pierwsze, łączymy ze sobą suche składniki, czyli 2 szklanki mąki (a nawet odrobinę mniej), pół szklanki cukru, 1 łyżeczkę sody i 2 łyżeczki przyprawy korzennej. Następnie odstawiamy na bok.
  2. Po drugie, rozpuszczamy 40 g masła i łyżkę miodu. Gdy już będą płynne, zestawiamy do przestudzenia i do jeszcze ciepłego roztworu dodajemy drożdże - 1/4 kostki, potem mieszamy.
  3. Czas połączyć sypkie składniki z tym, co rozpuściliśmy. Wlewamy roztwór do mąki, dodajemy jajko i kilka - kilkanaście kropel pomarańczy albo mandarynki. Po wstępnym wymieszaniu łyżką ciasto robi się gęste. Wyjmujemy je i zagniatamy, żeby było gładkie.
  4. Przyszedł czas, żeby rozwałkować ciasto na pierniczki. Na jaką grubość? Na taką, jaką lubicie. Proponujemy 0,5 cm. W cieście możemy odcisnąć kształty foremkami albo pobawić się w tworzenie własnych figur małym nożem. Do wykrawania może posłużyć szklanka.
  5. Pierniczki wykładamy na pergamin i smarujemy rozmąconym jajem, żeby po upieczeniu były błyszczące. Na koniec pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8 minut.

Nie martwcie się, jeśli w pierwszej chwili po zdjęciu pierników z blaszki będą wydawały się zbyt miękkie. Po kilku minutach bardziej stwardnieją. Po przestudzeniu pierników możemy je polukrować. 

Prosty przepis na pierniczki świąteczne na ostatnia chwilę. Podpowiadamy, jak zrobić miękkie pierniki
pixabay.com

Jak dekorować świąteczne pierniki?

Cały urok pierniczków tkwi w ich dekoracji. Dzieci uwielbiają takie zajęcia, nie mniej frajdy mają dorośli. Instagram jest pełen pomysłów i podpowiedzi, jak można dekorować pierniczki świąteczne. Sami zobaczcie zdjęcia w galerii:

Trochę historii. Skąd wzięły się pierniki?

Słynie z nich Toruń, gdzie działa Żywe Muzeum Piernika. Tam też szukamy informacji o tradycji wypiekania pierników. Ciasta z miodem i przyprawami korzennymi zaczęto tu wypiekać pod koniec XIV wieku, a zwyczaj ten przywędrował z miast niemieckich.

Kiedy korzenne ciastka nazwano piernikami? Tu Żywe Muzeum Piernika wyjaśnia: "Przymiotnika >>pierny<<, od którego smakołyk wziął swą nazwę, używano do XVI wieku, zatem „piernik” pojawił się nie później, niż na przełomie XV i XVI wieku. Powstanie piernika i wywiedzenia od pieprzu jego nazwy związane było z dodaniem do popularnego ciasta z mąki i miodu – „miodownika” przypraw korzennych".

Receptury były strzeżone i przekazywane jedynie w rodzinie. Z tego powodu najstarszy znany przepis na piernika toruńskiego pochodzi z 1725 roku. Więcej na temat tradycji wypiekania pierników na stronie Żywe Muzeum Piernika.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rząd wprowadza dodatkową pomoc dla emerytów

Wideo

Materiał oryginalny: Prosty przepis na pierniczki świąteczne na ostatnia chwilę. Podpowiadamy, jak zrobić miękkie pierniki - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie