Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Protest gastronomiczny 3 listopada także w Opolu. "Czarna polewka" dla rządu

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Opolskie lokale świeciły w weekend pustkami, po tym jak rząd wprowadził 24 października jedynie sprzedaż na wynos lub na dowóz.
Opolskie lokale świeciły w weekend pustkami, po tym jak rząd wprowadził 24 października jedynie sprzedaż na wynos lub na dowóz. Edyta Hanszke
We wtorek, 3 listopada o godz. 12.00 pod Urzędem Wojewódzkim w Opolu mają stawić się przedstawiciele branży gastronomicznej, żeby złożyć na ręce wojewody petycję do premiera RP. 1 listopada mają zapłonąć znicze przez lokalami.

Dziewięć żądań wysunęli do premiera RP przedstawiciele branży gastronomicznej w związku z obostrzeniami, jakie dotknęły ją po raz kolejny, 24 października (z dnia na dzień rząd zadecydował o wprowadzeniu tylko sprzedaży na wynos lub na dowóz).

Oczekują zmian przepisów zgodnie z petycjami złożonymi do premiera i odpowiednich ministrów przez Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej 21 i 26 października.

Oto żądania branży gastronomicznej:

  1. utworzenie merytorycznego planu wychodzenia z kryzysu dla gastronomii polskiej na najbliższe 6 miesięcy
  2. zwolnienie ze składek na ubezpieczenia społeczne wszystkich przedsiębiorców i pracowników przez pół roku od 1 listopada
  3. wprowadzenie stałej i jednolitej stawki 8 proc. VAT na wszystkie produkty (żywność i napoje) i usługi gastronomiczne od 1 listopada
  4. stworzenie „Funduszu Wsparcia Gastronomii” na wzór Funduszu dla Kultury
  5. wprowadzenie „Tarczy Antykryzysowej dla Gastronomii Polskiej” na wzór tarczy antykryzysowej dla Turystyki, w zakresie przedstawionym ww. petycjach
  6. wyznaczenie w trybie pilnym przedstawicieli rządu RP do wspólnego opracowania z ekspertami branży gastronomicznej standardów bezpieczeństwa higienicznego „Bezpieczna Restauracja w czasie epidemii” dla poszczególnych typów lokali
  7. podanie podstawy konstytucyjnej ograniczenia przez Rząd RP swobody prowadzenia działalności gospodarczej branży gastronomicznej przez zamykanie lokali
  8. uwolnienie w trybie natychmiastowym godzin otwarcia wybranych typów lokali gastronomicznych na zasadach przedstawionych w ww. petycjach.
  9. Dodatkowo: przesunięcie terminu wprowadzenia kas fiskalnych on line z 1 stycznia 2021 na 1 stycznia 2022 i sfinansowania tego wprowadzenia przez Skarb Państwa.

Autorzy petycji informują, że 3 listopada o godzinie 12 pod Urzędem Wojewódzkim w Opolu (ul. Piastowska 14) zbierają się pracownicy gastronomii, pracownicy firm zaopatrujących gastronomię i wszyscy, dla których los branży gastronomicznej jest ważny.

- Składamy tysiące petycji w całym kraju do premiera rządu RP za pośrednictwem wojewody opolskiego, pod hasłem "Czarna Polewka dla Rządu" - czytamy.

Wcześniej, bo 1 listopada Sztab Kryzysowy Gastronomii Polskiej, organizuje ogólnopolską akcję zapalania zniczy przed lokalami gastronomicznymi.

Restauratorzy deklarują, że zapalą znicze przed swoimi lokalami. Zachęcamy też gości, by zapalili znicze przed swoimi ulubionymi lokalami i w ten sposób oddali cześć zamordowanym przez rząd ich ulubionym lokalom gastronomicznym.

Informacje o organizowanych przez SzKGP wydarzeniach na FB:

emisja bez ograniczeń wiekowychnarkotyki
Wideo

Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto