Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rodzaje jabłek, gruszek i śliwek. Trwa sezon m.in. na konferencje i węgierki. Jak przyrządzić przetwory, ciasta i dżemy z jesiennych owoców

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Jabłka, gruszki i śliwki to najpopularniejsze owoce spożywane jesienią. Przepisów na wykorzystanie owoców jest wiele.
Jabłka, gruszki i śliwki to najpopularniejsze owoce spożywane jesienią. Przepisów na wykorzystanie owoców jest wiele. GettyImages/Liudmila Zavialova
Jesienne owoce są soczyste, rumiane i idealnie nadają się przetwory. Czy znasz rodzaje jabłek, gruszek i śliwek? Warto je rozróżniać, gdyż każdy owoc ma inne walory. Jak smakują ligole? Do czego użyć konferencji? W czym sprawdzą się węgierki? Podpowiadamy, jakimi rodzajami owoców warto się zainteresować, a także przedstawiamy przepisy na ich wykorzystanie.

Spis treści

Smaki jesieni możemy poczuć w ciastach, przetworach i zwykłej surowej odsłonie. Na straganach roi się od skrzynek pełnych rumianych, gotowych do spożycia owoców. Kończą się odmiany jesienne, wkraczają zimowe, które nadają się do przechowywania.

Jabłka — odmiany, smaki, wykorzystanie

Jabłka to chluba naszych sadów. Polacy są w czołowej grupie producentów tych owoców na świecie. Istnieje wiele odmian, każda różni się smakiem, wyglądem i konsystencją. Jedni lubią twarde i kwaśne, drudzy wolą słodkie i mięsiste. Niezależnie od gustu, każdy owoc to kopalnia prozdrowotnych składników – witamin, błonnika, wapnia, żelaza, czy też magnezu. Regularne spożywanie normuje trawienie, oczyszcza organizm, zapobiega zawałom i miażdżycy.

W palecie gatunków każdy znajdzie coś dla siebie. Ze względu na zastosowanie wyróżniamy trzy klasyfikacje.

  • JABŁKA DESEROWE

Do bezpośredniego spożycia najlepsze są odmiany deserowe, są dość twarde, soczyste i mają słodki posmak. Najlepiej wybrać ligole, gale, rubiny oraz jonatany. Dzięki zbitemu miąższowi sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatek w formie startej lub krojonej.

  • JABŁKA STOŁOWE

Jabłka stołowe nadają się do surowego jedzenia lub pieczenia. Ich miąższ jest delikatniejszy i będzie doskonały do przygotowania deserów lub dodatku do mięs. Kortlandy, paularedy, lobo, linde, delikatesy, glostery – te odmiany podkręcą smak niejednej tarty lub kaczki podanej w całości.

  • JABŁKA DO OBRÓBKI TERMICZNEJ

Szarlotka na weekend? Przetwory i dżemy na zimowe dni? Do obróbki termicznej przeznaczone są specjalne rodzaje jabłek. Mają kwaskowy posmak i szybko ulegają rozgotowaniu. Do tej grupy zaliczamy m.in. renety, antonówki, idaredy.

Większość wspomnianych jabłek można także rozróżnić ze względu na porę występowania. Mówimy wtedy o odmianach:

  • letnich,
  • jesiennych
  • oraz zimowych.

Umownie okres dojrzewania zimowych odmian, np. idaredów, szampionów, glosterów czy jonagoldów przypada na przełom września i października, ogrodnicy zrywają je jednak wcześniej. W tym roku owoce dojrzały wcześniej.

Zobacz, jak przechowywać owoce jesienią i zimą: Gruszki i jabłka. Odmiany zimowe wytrzymają w chłodzie kilka dobrych tygodni. Jak przechowywać glostery lub konferencje?

Gruszki - odmiany i klasyfikacja

Gruszki to kolejne owoce, które śmiało możemy wykorzystać w jesiennych przepisach.

Podobnie, jak w przypadku jabłek, wyróżniamy rodzaje:

  • letnie,
  • jesienne,
  • zimowe.

Najpopularniejszy letni owoc to klapsa, duża i słodka, gotowa do spożycia. W okresie jesiennym warto postawić na konferencje i bonkrety – twarde, o gęstym miąższu. Tego rodzaju gruszki będą dobre do przetworów lub ciast. Komisówki i lukasówki to gruszki zimowe, mają słodko-kwaśny smak i nadają się do przetworów i przechowywania. Mało kto wie, że owoce są źródłem jodu i boru, co wpływa korzystnie na pracę mózgu i gruczoł tarczycy.

To też może Cię zainteresować

Śliwki - rodzaje i wykorzystanie

Śliwki to kolejne jesienne owoce, które na co dzień goszczą w naszych sadach. Doskonałe do deserów i obiadów, a także spożywane na surowo, w wersji suszonej czy wędzonej. Bogate w błonnik mają dobroczynny wpływ na układ trawienny. Zawarte w śliwkach witaminy A, C, E oraz polifenole w ciemnych odmianach mają działanie antyoksydacyjne.

Najpopularniejsze rodzaje to:

  • renklody,
  • lubaszki,
  • węgierki.

Wyróżnia się także mirabelki, opale i śliwki brzoskwiniowe.

Jak wykorzystać jesienne owoce? Sprawdź przepisy w naszej galerii:

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto