100 ha, z czego połowa to lustro wody. Gospodarstwo rybackie Markowe pod Brynicą działa od 19 lat. - Założyli je rodzice. Rocznie odławiamy kilkadziesiąt ton ryby, w zależności od warunków pogodowych. Miniony sezon był trudny, bo do Polski trafiło sporo karpia z zagranicy i nam ryba została - opowiadała podczas środowej konferencji rybackiej w Niemodlinie Dorota Bartosik.
Z inspiracji opolskiej grupy rybackiej, która od początku działalności (10 lat) promuje regionalnego karpia, rodzina Bartosików zmienia cykl hodowli karpia - na całoroczny. - Można u nas kupić rybę świeżo złowioną, ale też przez nas wędzoną - zachęca Bartosik.
Jakub Roszuk, prezes Rybackiej Lokalnej Grupy Działania, po stronie sukcesów zapisuje efekty promocji opolskiej ryby i rybaków, dzięki czemu ta dziedzina gospodarki jest bardziej rozpoznawalna wśród mieszkańców, ale i decydentów. - Naszym celem jest przekonanie konsumentów, że karpia warto jeść nie tylko od święta. Stąd organizowane konkursy kulinarne, szkolenia dla restauratorów i uczniów szkół gastronomicznych, a ostatnio także - cykl kolacji degustacyjnych w całym województwie z rybą w roli głównej połączonych z innymi lokalnymi produktami - mówił Roszuk.
Niektóre regionalne restauracje już wprowadziły karpia i pstrąga do stałego menu, a Rybacka LGD finalizuje rozmowy z hurtownikiem dotyczące regularnego dostarczania świeżej ryby ze stawów do opolskich lokali gastronomicznych. Od roku w gminie Lubszy działa całoroczna przetwórnia karpia.
Aleksandra Czerkawska z biura RLGD Opolszczyzna zaprasza na doroczne wojewódzkie święto karpia 5-6 października na Zamek w Niemodlinie.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?