Jaja w zalewie kminkowej zwane także solierami czy zalzajerami zostały niedawno wpisane przez ministra rolnictwa na Listę Produktów Regionalnych, jako jedna z trzech potraw proponowanych przez marszałka Opolszczyzny.
Od ponad 10 lat jaja przypomina i prezentuje na wystawach i konkursach Teresa Hreczaniuk z Gostomii w gminie Biała, regionalistka znana z dbałości o kulinarne tradycje naszego regionu. To ona też złożyła u marszałka formalny wniosek o wpisanie potrawy na listę produktów regionalnych.
- Pochodzę z innej części Polski, ale od 50 lat mieszkam na Opolszczyźnie i nauczyłam się wielokulturowości – wspomina Teresa Hreczaniuk. – Jajka w zalewie kminkowej po raz pierwszy skosztowałam u swojej znajomej z pracy w szkole. To ona pierwsza opowiedziała mi o swojej rodzinnej tradycji przygotowywania takich jajek przed Wielkanocą.
Zachowały się przepisy wskazujące, że „soliery” przygotowywano już w XIX wieku. Były popularne w okresach przedświątecznych, bo po przygotowaniu można je przechowywać do 14 dni bez lodówki. Zamiast gotować świeży obiad, gospodynie mogły się zająć przygotowaniami świątecznymi.
- Jajka były w takiej sytuacji bardzo pomocne. Stawiano je w słoju i każdy brał, ile chciał. Zjadano je z chlebem, czasem dodając kiszonego ogórka – opowiada Teresa Hreczaniuk.
Regionalistka z gminy Biała liczy, że smakowe sukcesy jajek na wystawach i konkursach rozpropagują starą potrawę, która do dziś jest szykowana przez starsze gospodynie na śląskie stoły.
A tymczasem marszałek Opolszczyzny już zaprasza, aby zgłaszać kolejne potrawy regionalne do XXI edycji konkursu Smaki Regionów.
Zgłoszenia będą przyjmowane do 5 sierpnia w urzędzie marszałkowskim, najlepsze potrawy poznamy na dożynkach wojewódzkich w Branicach.
Przepis na śląskie jajka w zalewie kminkowej:
- Jajka ugotować na twardo.
- Przygotować zalewę w promocji 2 duże łyżki soli na litr wody.
- Gotować ją z cebulą, aż do zeszkliwienia cebuli, dodać opakowanie kminku ziarnistego, ziele angielskie, ziarna gorczycy, liść laurowy.
- Ugotowane jajka umieścić w słoju lub zakrywanym naczyniu, zaleć zalewą i odczekać 4 – 5 dni, aż nabiorą smaku.

Szymon Hołownia ma duże ego, większe ma tylko Lech Wałęsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?