Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

„Smaki pokoleń”. Podczas X Festiwalu Smaków rozstrzygnięto dziś konkurs. Wygrały pierogi!

Krzysztof Ogiolda
Krzysztof Ogiolda
Pierwsze miejsce zajęła pani Aleksandra Adaszyńska. Jej przepis to pierogi bożonarodzeniowe.

Odbierając na scenie obok ratusza nagrodę, pani Aleksandra zapewniła, że ów przepis znajduje się w jej rodzinie od ponad stu lat.
- To są pierogi z kapustą i grzybami, z ciasta drożdżowego i piecze się je w piekarniku – mówi Aleksandra Adaszyńska. - Moja prababcia urodzona w 1882 roku dostała go od swojej teściowej, przekazała go babci, a babcia mnie.
W nagrodę Adrian Feliks, uczestnik Top Chef odwiedzi ją w domu i ugotuje dla niej obiad. A ponadto zwyciężczyni otrzymała zestaw porcelanowy obiadowo-kawowy składający się z 70 części.

Drugie miejsce w konkursie zajęła pani Irena Jasińska, autorka przepisu na opolskie samosy z kaszanką i wątróbką (w nagrodę otrzymała zestaw porcelanowy obiadowo-kawowy składający się z 43 części).
- Wszyscy na Opolszczyźnie jemy kaszankę i wątróbkę, jak nasze babcie i dziadkowie, ale ja postanowiłam je zapiec i to są owe samosy zrobione z pochodzącego z Indii cieniutkiego ciasta filo.

Miejsce trzecie przypadło pani Marii Janickiej za barszcz czerwony z fasolą niepodległości (nagroda to zestaw porcelanowy obiadowo-kawowy składający się z 30 części).
- Fasola niepodległości ma swoją oficjalną nazwę – fasola z orzełkiem – opowiada. - Zapisy na jej temat pochodzą z czasów powstania styczniowego. Znajduje się na niej znamię z orzełkiem. Polacy, którzy uprawiali ją w zaborze rosyjskim, byli za to prześladowani i zsyłani na Sybir. Często takie ziarenko, jako symbol polskości, zabierali ze sobą.

Nagradzając przepisy, premiowaliśmy ich związek z tradycją – mówi Małgorzata Bialik, kierownik Wydziału Rozwoju Rynków Rolnych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa i jurorka konkursu. - Smaku potraw nie mogliśmy ocenić, bo autorzy przysyłali fotografię swoich dań. Ale proszę mi wierzyć, że każda z nich wyrażała i pokazywała smakowitość potrawy.

Konkurs „Smaki pokoleń” z okazji 100-lecia niepodległości zorganizowało miasto Opole.

Sobota na Festiwalu Opolskich Smaków

X Festiwal Opolskich Smaków trwa na Rynku. Zobacz, jak gotuj...

OPOLSKIE INFO - 24.08.2018

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: „Smaki pokoleń”. Podczas X Festiwalu Smaków rozstrzygnięto dziś konkurs. Wygrały pierogi! - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto