Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Soczysty dzień zdrowego jedzenia w Zespole Szkół Zawodowych im. Staszica w Opolu. Młodzież przekonywała do owoców i warzyw

Radosław Dimitrow
Radosław Dimitrow
Uczniowie i nauczyciele przekonywali do zdrowej żywności.
Uczniowie i nauczyciele przekonywali do zdrowej żywności. Radosław Dimitrow
Jak wycisnąć własny sok owocowy i przygotować pyszną sałatkę. Przepisy na zdrową żywność zaprezentowali uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych im. Staszica w Opolu.

Akcję zorganizowano w związku z Europejskim Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

- Chcemy przeciwdziałać złym nawykom żywieniowym, czyli sięganie po słodycze, przekąski i słodzone napoje - mówi Paweł Pakosz, nauczyciel WF-u i propagator zdrowego żywienia. - Nasz organizm jest w stanie naprawdę dużo znieść. Niektórzy mogą przez lata "pakować" w siebie niezdrową żywność. Ale niestety w pewnym momencie przychodzi "rachunek" za taki tryb życia i wtedy wychodzą poważne choroby.

Pakosz i uczniowie szkoły przekonywali, że można zastąpić niezdrową żywność jej zdrowymi odpowiednikami.

- Co prawda przygotowanie sałatki owocowej lub wyciśnięcie soku jest bardziej czasochłonne niż sięgnięcie po gotową przekąskę, ale na dłuższą metę się opłaca - mówi Marta, uczennica klasy II F. - Sama przynoszę do szkoły owoce. Często są to po prostu pokrojone jabłka.

W trakcie dzisiejszej akcji młodzież mogła również posłuchać wykładów na temat zdrowego odżywiania.

W sumie młodzież przerobiła dzisiaj ok. 600 kg świeżych owoców i warzyw, które przekazało szkole Gospodarstwo Rolne Klaudiusz Matejka z Opola. Wśród owoców, najwięcej było jabłek. Aż 300 kg, które przyjechały z sadów z Grudyni Wielkiej.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Soczysty dzień zdrowego jedzenia w Zespole Szkół Zawodowych im. Staszica w Opolu. Młodzież przekonywała do owoców i warzyw - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto