Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Starówka przy ul. Krakowskiej w Opolu otwiera się w pandemii. Była nieczynna z powodu remontu

Piotr Guzik
Piotr Guzik
Starówka w Opolu otwarta po remoncie. Tak prezentuje się nowe oblicze lokalu
Starówka w Opolu otwarta po remoncie. Tak prezentuje się nowe oblicze lokalu Piotr Guzik
Starówka przy ul. Krakowskiej w Opolu zamknięta była od marca, od czasu pierwszych obostrzeń epidemicznych. Lokal przeszedł metamorfozę i już jesienią był gotowy na otwarcie. - Czekaliśmy na poluzowanie obostrzeń dotyczących restauratorów. To jednak nie następowało, stąd decyzja, by wznowić działalność teraz - tłumaczy kierownictwo.

Starówka działa przy ul. Krakowskiej od 1990 roku, serwując dania kuchni polskiej. Gdy w połowie marca minionego roku rozpoczął się pierwszy lockdown, właściciele uznali, że to dobra okazja, aby go zmodernizować.

Początkowo miało być to tylko odświeżenie lokalu. Ale ostateczne zdecydowano się na całkowitą zmianę oblicza. Wnętrze zaprojektowała architektka wnętrz Agata Chomiak z pracownik Fabryk-Art.

- Wewnątrz zmieniło się praktycznie wszystko. Zostały tylko stare krzesła, ponieważ spodobały się projektantce. Poza tym wymieniliśmy wszystkie meble, zmienił się układ stolików, postawiliśmy na nowe barwy i stylistykę - opisuje Michał Zaborniak, menedżer Starówki.

Remont wewnątrz lokalu przy ul. Krakowskiej trwał pół roku. Całość była gotowa na otwarcie jesienią. Pierwotnie miało ono nastąpić w październiku.

- Wtedy nastąpiło jednak zaostrzenie obostrzeń związanych z pandemią. Od tego czasu czekaliśmy, aż będą one poluzowane. Na razie nic nie wskazuje na to, aby to szybko miało nastąpić. Stąd decyzja, by wystartować już teraz, na razie tylko oferując dania na wynos - mówi Michał Zaborniak.

Czy rozpoczęcie działalności w czasie pandemii to dobry pomysł? - W gruncie rzeczy nie mieliśmy wyjścia. Mamy świadomość tego, że obecne uwarunkowania to dla gastronomii ogromne wyzwanie. Dłużej nie mogliśmy już jednak z tym czekać - odpowiada menedżer Starówki.

W lokalu nie zmieniło się tylko wnętrze. Zmodyfikowano też kartę dań. - Pewne pozycje z niej wypadły, jednak największe hity naszego lokalu, jak różnego rodzaju pierogi, barszcz na własnym zakwasie, czy inne dania kuchni polskiej, nadal są w ofercie - stwierdza Michał Zaborniak.

Starówka to nie jedyny lokal, który startuje w centrum Opola w czasie pandemii. Przy ul. Ozimskiej na przełomie października i listopada minionego roku rozpoczęła działalność knajpka serwująca dania na bazie makaronów robionych na miejscu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto