MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Katarzyna Czapran/ Kuchnia w opałach

Światowy Dzień Czekolady. Opolscy blogerzy polecają czekoladowe smakołyki!

Składniki:
100 g białej czekolady, 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki 30 %, 1 łyżka (kopiasta) serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru, mały kieliszek likieru czekoladowo-pomarańczowego, 10 małych papilotek na muffinki.

Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzelka wysmarować dokładnie papierowe foremki. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia. Czekoladę mleczną tak samo roztopić w kąpieli wodnej i wysmarować pędzelkiem po zastygniętej białej czekoladzie, jako drugą warstwę. Odstawić do lodówki, do zastygnięcia.

Gdy stwardnieją, delikatnie ściągnąć papierowe foremki. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać mascarpone i likier. Całość dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać do czekoladowych babeczek. Przed podaniem dobrze schłodzić.

Zobacz również

Śmiertelny finał wypadku pod Kielcami. Nie żyje rowerzysta

NOWE
Śmiertelny finał wypadku pod Kielcami. Nie żyje rowerzysta

Ferit próbuje zorganizować ojcu ucieczkę! Zbierze milion dolarów?

NOWE
Ferit próbuje zorganizować ojcu ucieczkę! Zbierze milion dolarów?

Polecamy

Róża Thun w Opolu: "Współpraca z samorządami kluczem do sukcesu w Unii Europejskiej"

Róża Thun w Opolu: "Współpraca z samorządami kluczem do sukcesu w Unii Europejskiej"

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!

NOWE FAKTY
Uwaga na fałszywą stronę największego polskiego banku!