Do programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” zainicjowanego przez Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu zgłosiły się 64 placówki z całej Polski. Rada ekspertów, po przeprowadzeniu certyfikacji, nagrodziła 27 szpitali.
- Jesteście państwo jedyni w województwie opolskim. Natomiast w województwie dolnośląskim i opolskim tylko dwa szpitale pomyślne przeszły przez proces certyfikacji – mówi Ireneusz Majewski, który w imieniu kapituły wręczył nagrodę kierownictwu szpitala.
- To sukces zespołu – podkreśla prezes Szpitala Wojewódzkiego, Renata Ruman-Dzido – Jesteśmy na początku drogi, robimy wszystko aby w sposób optymalny stosować w naszym szpitalu praktyki żywienia klinicznego.
Podjęcie terapii żywienia klinicznego, z wykorzystaniem diety dojelitowej i pozajelitowej, zwiększa szanse pacjenta w walce z chorobą. Jak podkreśla prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu - dotychczas pacjent, który nie był wstanie przyjmować pokarmu doustnie, najczęściej po prostu głodował, przez brak prowadzenia żywienia klinicznego. Tymczasem jeżeli pacjent nie jest w stanie samodzielnie przyjmować pokarmów, powinien otrzymać leczenie pozajelitowe i dojelitowe.
Otrzymanie certyfikatu potwierdza przestrzeganie przez placówkę najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej. Certyfikat jest ważny dwa lata.
Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?