Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Weekend z pysznościami, czyli XIII Festiwal Opolskich Smaków. Co nas czeka w sobotę i niedzielę?

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Sławomir Draguła
Do niedzielnego wieczora na Placu Kopernika w Opolu potrwa XIII Festiwal Opolskich Smaków. Odwiedzający festiwal będą mogli spróbować regionalnych produktów spożywczych z Polski i z całego świata oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych, w tym poświęconych wypiekaniu chleba.

Przed CH "Solaris" zobaczymy wystawców, prezentujących kulinarne perełki z całej Polski i ze świata. Można odwiedzić m.in. stoisko Koła Gospodyń Wiejskich, stanowiska Food Trucków i piw rzemieślniczych oraz pokazy kulinarne finalistów programu MasterChef.

- Nowością w tegorocznym programie będą smaki z polskich lasów, dania z dziczyzny, miody oraz owoce leśne. Na Placu Kopernika powstanie też leśna strefa, która zapewni odwiedzającym wypoczynek – mówi Łukasz Śmierciak, naczelnik Wydziału Promocji Miasta Opole. - To już kolejna edycja festiwalu, którego Solaris jest oficjalnym partnerem. Chętnie włączamy się w projekty takie, jak Opolski Festiwal Nauki czy Festiwal Opolskich Smaków, dzięki którym plac ożywa. Mamy nadzieję, że ta współpraca będzie kontynuowana również w kolejnych latach - mówi Aleksandra Mastalerz, Regional Marketing Manager z NEPI Rockcastle. - Cieszymy się, że Urząd Miasta na organizację kulinarnego spotkania wybrał miejsce u bram naszego centrum - dodaje.

Wśród tegorocznych atrakcji jest mobilna piekarnia Artura Ziemackiego, który od ponad 10 lat podróżuje po Polsce z piecem chlebowym, organizując pokazy oraz warsztaty wypieku chleba. Na co dzień prowadzi piekarnię w pruskim więzieniu z 1887 r. na Warmii i Mazurach, stąd nazwa Więzienna Piekarnia. Na jego stoisku Opolanie będą mogli spróbować samodzielnego wypieku chleba i dowiedzieć się, jak odróżnić prawdziwy chleb na zakwasie od produktu, który tylko go udaje.

- W Polsce na nowo odżywa tradycja wypieku domowego chleba. Powstaje wiele małych rzemieślniczych piekarni. Festiwal Opolskich Smaków to doskonała okazja do przybliżenia tajników pieczenia chleba. Dzięki mobilnej piekarni każdy mieszkaniec Opola i okolic, który odwiedzi miasteczko festiwalowe przed Solarisem, będzie mógł nie tylko skosztować wypieków przygotowanych przez mistrzów, ale także samodzielnie upiec chleb, który następnie zabierze do domu – zaprasza Aleksandra Mastalerz.

Co 45 minut grupa ok. 15-20 osób będzie mogła własnoręcznie wyrobić ciasto i uformować bochenek chleba, wcześniej decydując o tym, jaki będzie miał smak.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Weekend z pysznościami, czyli XIII Festiwal Opolskich Smaków. Co nas czeka w sobotę i niedzielę? - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto