Świąteczne potrawy i słodkie przysmaki zaprezentowało 18 kół związku kobiet oraz uczniowie klasy gastronomicznej Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich.
Stoły zostały nakryte i przystrojone świecami i świątecznymi ozdobami, a wielkanocne dania były kolorowe i wyglądały bardzo smakowicie. Zarówno te postne, jak i wędliny, mięsa czy ciasta.
- Na naszych stołach odbywa się - jak co roku – swoiste spotkanie tradycji i kultur – mówi Maria Żmija-Glombik, przewodnicząca Związku Śląskich Kobiet Wiejskich. - Obok tradycyjnych potraw śląskich pojawiają się także dania z innych regionów. Panie pieką nie tylko tradycyjne ciasta drożdżowe z posypką, ale też współczesne ciasta przekładane różnymi kremami czy owocami.
Zobacz też: Amerykańskie wojsko na placu Kopernika w Opolu [dużo zdjęć]
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?