Wzorcownia w Pabianicach w Poland 100 Best Restaurants 2023
Wzorcownia by Wiesław Bober działająca w pabianickim hotelu Fabryka Wełny uznana została za jedną z najlepszych restauracji w Polsce i najlepszą w regionie łódzkim. Otrzymała najwyższą notę - pięć widelców w konkursie Poland 100 Best Restaurants. Podobną ocenę otrzymały tylko 24 restauracje w Polsce, głównie z Warszawy, Trójmiasta i Krakowa. Wyżej oceniony został tylko jeden lokal - Drukarnia Smaku Christina z Zakopanego, która została uznana za najlepszą restaurację w Polsce w roku 2023. Nagrody wręczone zostały na gali w hotelu Żubrówka w Białymstoku.
O wręczeniu nagród dla restauracji z naszego regionu informowaliśmy na bieżąco
Wzorcownia by Wiesław Bober w Pabianicach. W czym się specjalizuje?
Wzorcownia to autorska restauracja Wiesława Bobera, nagradzanego szefa kuchni. Restaurację w Fabryce Wełny prowadzi od dziewięciu lat.
- Kuchnia śródziemnomorska, francuska, nie ukrywam, że uwielbiam też kuchnię myśliwską - mówi Wiesław Bober. Jak wyjaśnia menu w jego restauracji jest sezonowe: jesienią znajdziemy w niej dziczyznę, latem delikatne sałatki, a wiosną na przykład cielęcinę z wyrazistym sosem.
Menu we Wzorcowni by Wiesław Bober
Obecnie w menu możemy znaleźć np. klasyczny tatar wołowy z ogórkiem, żółtkiem konfitowanym, cebulą, grzybami i serem pleśniowym (57 zł), krem ze szczawiu z żelem z żółtka, prażonym słonecznikiem i jarmużem (22 zł), czarny makaron tagliolini z krewetkami, mango, imbirem, chili i szczypiorkiem (67 zł), rostbef wołowy z frytkami, sałatą i sosem bearnaise (95 zł) czy deserowy krem mascarpone z białą czekoladą i truskawkami (24 zł). Zgodnie z zasadą sezonowości menu niedługo ma być zmienione.
Szef kuchni Wzorcowni przyznaje, że sukces restauracji to nie tylko jego praca, ale też pozostałego personelu: kucharzy, serwisu i obiektu w którym się znajduje.
- Cały czas się uczymy. Zdobywamy wiedzę nie tylko pracując, ale też dokształcając się - podkreśla Wiesław Bober.
Nie tylko Poland 100 Best Restaurants. Wzorcownia nagradzana wielkrotnie
To nie pierwsza nagroda Wzorcowni. Już rok i dwa lata temu restauracja otrzymała w konkursie Poland 100 Best Restaurants pięć widelców. Był też laureatem Hermesa w 2017 roku w kategorii restauracja hotelowa. Wiesław Bober zdobył też m.in. tytuł Osobowość Roku 2019 "Dziennika Łódzkiego" i "Expressu Ilustrowanego" w kategorii biznes w powiecie pabianickim oraz
I miejsce w powiecie pabianickim w kat. „Kucharz Roku” w plebiscycie Mistrzowie Smaku 2018 "DŁ" i "EI".
Wiesław Bober występuje też w programach kulinarnych. Swoje przepisy prezentował w książce „Esencja Smaku” Roberta Sowy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?