Zmiany w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Opolu. Rusza modernizacja sali obsługi klientów

Iwona Kłopocka-Marcjasz
Iwona Kłopocka-Marcjasz
Udostępnij:
Od środy, 19 stycznia sala obsługi klientów w opolskim ZUS przy ul. Wrocławskiej 24 jest w przebudowie. Klienci będą obsługiwani w pomieszczeniach zastępczych. Emerytów, rencistów, ubezpieczonych oraz płatników składek do odpowiednich stanowisk pokieruje pracownik urzędu.

- Prace remontowe w sali obsługi klientów przy ulicy Wrocławskiej nie uszczuplą zakresu świadczonych przez nas usług. Klienci, którzy nas odwiedzą będą kierowani do pomieszczeń na pierwszym piętrze i na poziom minus jeden. W dalszym ciągu do dyspozycji będzie stanowisko komputerowe z dostępem do internetu, gdzie np. można założyć i potwierdzić profil na PUE ZUS, przez który można składać wnioski o 500 plus, rodzinny kapitał opiekuńczy czy aktywować polski bon turystyczny – mówi Sebastian Szczurek, regionalny rzecznik prasowy ZUS w Opolu.

Drzwi wejściowe do budynku nie otwierają się automatycznie. Przed nimi - po prawej stronie - znajduje się dzwonek z informacją "Potrzebujesz pomocy - zadzwoń". Do momentu wyposażenia wejścia w drzwi otwierane automatycznie, klientom ze szczególnymi potrzebami będzie pomagał opiekun sali obsługi.

Tymczasowy punkt obsługi ze stanowiskami ”Firmy i pracujący” będzie dostępny na poziomie - 1 (pomieszczenie 0014). Na pierwszym piętrze będą znajdowały się stanowiska ”Emerytury i renty” (pokój 111 i 113) oraz ”Zasiłki” (pokój 102).

Ułatwienia dla niepełnosprawnych

Osobom z dysfunkcją ruchową w dotarciu na poziom -1 pomogą pracownicy biura.

Na poziom -1 oraz pierwsze piętro budynku można dotrzeć schodami oraz windą osobową, która znajduje się po lewej stronie od wejścia do budynku.

Toaleta przystosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnością ruchową znajduje się na pierwszym piętrze budynku, w pobliżu stanowisk obsługi klientów. W toalecie jest zamontowany dzwonek alarmowy, przywołujący pracownika ochrony. W toalecie jest także przewijak dla dziecka.

Przed budynkiem przy ul. Wrocławskiej są wyznaczone trzy miejsca parkingowe dla osób z niepełnosprawnością. Do sali obsługi klientów można dojechać od ul. Bończyka i ul. Wrocławskiej.

Osoby z niepełnosprawnością ruchową mogą dostać się do budynku wejściem od strony parkingu, między ul. Wrocławską i ul. Bończyka, gdzie znajduje się pochylnia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Prezydent Duda w ukraińskim parlamencie

Wideo

Materiał oryginalny: Zmiany w Zakładzie Ubezpieczeń Społecznych w Opolu. Rusza modernizacja sali obsługi klientów - Nowa Trybuna Opolska

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie