Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Osiem wyjątkowych łakoci na wielkanocny stół. Te przysmaki zawsze się udają!

Mirela Mazurkiewicz
Mirela Mazurkiewicz
Mazurek figowy

Składniki:

Kruche ciasto

•	175 g mąki pszennej
•	25 g cukru pudru
•	100 g zimnego masła
•	1 łyżka kwaśnej śmietany
•	1 żółtko 

Nadzienie figowe
•	200 g suszonych fig
•	250 ml soku z pomarańczy
•	1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
•	1 szczypta gałki muszkatołowej 

Krem z białej czekolady
•	250 ml śmietany kremówki
•	100 g białej czekolady 

Przygotowanie:

Kruche ciasto
Mąkę i cukier puder przesiać na blat. Dodać masło i szybko posiekać do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg (do narysowania odpowiedniego kształtu możesz użyć dna tortownicy o średnicy 20 cm). Z ciasta odciąć 1/10, a pozostałą część rozwałkować na kształt jajka. Przyłożyć wycięte z papieru jajo i dociąć ciasto do odpowiedniego kształtu. Odwrócić ciasto tak, by papier znalazł się na dnie.

Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg jaja z ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Przygotowane jajko z ciasta wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie piec 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do zarumienienia ciasta. 

Nadzienie figowe
Figi drobno posiekać i włożyć do rondelka. Wlać sok pomarańczowy, dodać przyprawy i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 20-25 minut często mieszając. Wystudzić. 

Krem z białej czekolady
Śmietanę podgrzewać. Zdjąć z ognia nim zawrze. Dodać posiekaną białą czekoladę i odstawić na 2 minuty, by czekolada rozpuściła się. Po tym czasie dobrze wymieszać. Dodać sok z połowy limonki i otartą skórkę. Wstawić na całą noc do lodówki.

W dniu przygotowania ciasta ubić śmietankę z czekoladą, najlepiej pomagając sobie mikserem. 

Mazurek figowy
Na kruchym cieście rozsmarować nadzienie figowe i wyrównać. Następnie rozsmarować krem z białej czekolady. Udekorować według uznania.
Mazurek figowy Składniki: Kruche ciasto • 175 g mąki pszennej • 25 g cukru pudru • 100 g zimnego masła • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1 żółtko Nadzienie figowe • 200 g suszonych fig • 250 ml soku z pomarańczy • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu • 1 szczypta gałki muszkatołowej Krem z białej czekolady • 250 ml śmietany kremówki • 100 g białej czekolady Przygotowanie: Kruche ciasto Mąkę i cukier puder przesiać na blat. Dodać masło i szybko posiekać do momentu uzyskania drobnej kruszonki. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg (do narysowania odpowiedniego kształtu możesz użyć dna tortownicy o średnicy 20 cm). Z ciasta odciąć 1/10, a pozostałą część rozwałkować na kształt jajka. Przyłożyć wycięte z papieru jajo i dociąć ciasto do odpowiedniego kształtu. Odwrócić ciasto tak, by papier znalazł się na dnie. Z pozostałego ciasta uformować wałeczek. Brzeg jaja z ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego wałeczek. Przygotowane jajko z ciasta wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie piec 15-18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do zarumienienia ciasta. Nadzienie figowe Figi drobno posiekać i włożyć do rondelka. Wlać sok pomarańczowy, dodać przyprawy i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 20-25 minut często mieszając. Wystudzić. Krem z białej czekolady Śmietanę podgrzewać. Zdjąć z ognia nim zawrze. Dodać posiekaną białą czekoladę i odstawić na 2 minuty, by czekolada rozpuściła się. Po tym czasie dobrze wymieszać. Dodać sok z połowy limonki i otartą skórkę. Wstawić na całą noc do lodówki. W dniu przygotowania ciasta ubić śmietankę z czekoladą, najlepiej pomagając sobie mikserem. Mazurek figowy Na kruchym cieście rozsmarować nadzienie figowe i wyrównać. Następnie rozsmarować krem z białej czekolady. Udekorować według uznania. Kasia Nowicka
Zbliżająca się Wielkanoc to wyzwanie dla gospodyń. Niektóre już od wielu tygodni opracowują menu na ten wyjątkowy czas w roku. Odkurzają przepisy przekazywane w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Poznajcie kilka prostych i świetnych przepisów.

Zbliżająca się Wielkanoc to wyzwanie dla gospodyń. Niektóre już od wielu tygodni opracowują menu na ten wyjątkowy czas w roku. Odkurzają przepisy przekazywane w rodzinie z pokolenia na pokolenie, eksperymentują i udoskonalają receptury, a także wyszukują najlepszej jakości produkty, bo to one są podstawą udanych wypieków i pozwalają oczarować smakami swoich gości.

Inspiracją dla niektórych jest bogactwo przepisów znalezionych w internecie. W obu przypadkach receptury różnią się poziomem trudności, dlatego początkujące gospodynie zwykle zabierają się do dzieła z duszą na ramieniu, obawiając się, że pieczenie zakończy się spektakularną klapą.

Wychodząc im naprzeciw, przygotowaliśmy proste przepisy, za sprawą których wyczarujecie wyjątkowe smakołyki. Polecamy je również doświadczonym paniom domu, bo efekt jest…

Zresztą, przekonajcie się sami.

Poznajcie 8 wyjątkowych łakoci na wielkanocny stół

od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Osiem wyjątkowych łakoci na wielkanocny stół. Te przysmaki zawsze się udają! - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto