Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli...
fot. bialasiewicz/123RF

Dlaczego warto jeść barszcz czerwony i buraki? Wspierają układ krążenia, łagodzą objawy niestrawności oraz obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Obniżają ciśnienie tętnicze krwi

Buraki znane są ze swoich właściwości hipotensyjnych, czyli łagodnie obniżających ciśnienie tętnicze krwi. Zawdzięczają to znacznej zawartości potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza obrzęki oraz wspiera walkę z cellulitem wodnym. Te właściwości wykazuje nie tylko surowy burak, ale również sok, zakwas i barszcz czerwony.

Zobacz również

Okradał budowy. Tczewscy policjanci zatrzymali 48-letniego złodzieja

Okradał budowy. Tczewscy policjanci zatrzymali 48-letniego złodzieja

W Śląskim Finale Wojewódzkim Pucharu Tymbarku wystąpi aż 159 drużyn

W Śląskim Finale Wojewódzkim Pucharu Tymbarku wystąpi aż 159 drużyn

Polecamy

Opolski Ekspres Dęty wkrótce wyruszy w trasę! Nie przegap darmowych biletów

Opolski Ekspres Dęty wkrótce wyruszy w trasę! Nie przegap darmowych biletów

Tajemnicze zdarzenie w Domecku. BMW uderzyło w płot, a kierowca zniknął

Tajemnicze zdarzenie w Domecku. BMW uderzyło w płot, a kierowca zniknął

Gotujesz tak ryż albo kaszę? Jak najszybciej przestań! Trujesz siebie i swoją rodzinę

Gotujesz tak ryż albo kaszę? Jak najszybciej przestań! Trujesz siebie i swoją rodzinę