Jakub Kuroń gotuje w Opolu. XI Festiwal Opolskich Smaków na pl. Kopernika. W sobotę i niedzielę

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
XI Festiwal Opolskich Smaków.
XI Festiwal Opolskich Smaków. Edyta Hanszke
Organizowana przez miasto impreza trwa na pl. Kopernika. Można tam skosztować różnorakich dan i napojów, posłuchać muzyki i odpocząć na leżakach. W sobotę festiwal zakończy się koncertem o 21.00, a w niedzielę potrwa od 12.00 do 20.00

Na przystawkę sałatka z bobem, parmezanem i pomidorami malinowymi. Potem gulasz z dorsza z mleczkiem koksowym, a trzeci sernik z malinami i borówkami, prosta rzecz - zapowiedział w sobotę Jakub Kuroń przed rozpoczęciem gotowania podczas XI Festiwalu Opolskich Smaków.

Tym razem na pl. Kopernika można skosztować rozmaitych potraw i napojów: są miody, sery, chleby, wędliny, ciasta, zupy, lemoniady, piwa, lody, dania tradycyjnie śląskie, jak żurek, ale też dania świata z food trucków.

Tegoroczny festiwal upływa pod hasłem slow food. - Zauważyliśmy, że kwitnie moda na zdrowe jedzenie, wegańskie i wegetariańskie kuchnie, które pojawiły się ostatnio także w Opolu, ekobazarki, na których można kupić nienawożone, sezonowe warzywa i owoce czy jaja od domowej kury. Popularność zyskuje też slow travel (podróżowanie - red.) i slow life, czyli życie w zgodzie z naturą - wyjaśnia Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału promocji UM Opola, który festiwal organizuje.

- Dlatego postanowiliśmy sprawdzić podczas festiwalu, na ile formuła slow food zainteresuje opolan i przyjezdnych. Zapraszamy wszystkich w sobotę i niedzielę, 27 i 28 lipca, tym razem na Pl. Kopernika. Przygotowaliśmy dla nich sporo atrakcji: kulinarnych, muzycznych i służących odpoczynkowi - dodaje.

Festiwal Opolskich Smaków - PROGRAM:

Sobota 27 lipca

12.00 – 20.00 - Jarmark Produktów Regionalnych. Projekt „Polska Smakuje” – prezentacja produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności
12.00 – 18.00 - "Zdrowy chleb” – warsztaty i pokaz wypieku chlebów
14.00 – 18.00 - „Sałatka, gulasz i serniczek” – wspólne gotowanie z Jakubem Kuroniem
13.00 – 16.00 - Akademia Młodego Kucharza – warsztaty gotowania dla dzieci
16.00 – 16.30 - „Zdrowie zaczyna się w głowie” – prelekcja
18.00 – 19.00 - Koncert Filipa Sterniuka
19.30 – 21.00 - Koncert Pola Rise

Niedziela 28 lipca

12.00 – 20.00 - Jarmark Produktów Regionalnych. Projekt „Polska Smakuje” – prezentacja produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności
12.00 – 13.00 - Joga Kundalini – warsztaty (prosimy o przyniesienie maty lub koca)
12.00 – 18.00 - „Zdrowy chleb” – warsztaty i pokaz wypieku chlebów
13.00 – 17.00 - Wspólne gotowanie z Pauliną Foremny – zwyciężczynią MasterChef Junior
17.00 – 18.00 - Koncert – Jan Konopka z zespołem Opolanie
19.00 – 20.30 - Koncert zespołu Son de Cuba

Codziennie w godzinach 12.00 – 20.00 - strefa relaksu i minigolf.

Wideo

Materiał oryginalny: Jakub Kuroń gotuje w Opolu. XI Festiwal Opolskich Smaków na pl. Kopernika. W sobotę i niedzielę - Nowa Trybuna Opolska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Krzysztof
Nigdy nie przywiązywałem szczególnej wagi do sprzętu kuchennego i nie lubiłem gotować, bo mi się cały czas coś przypalało. Dopiero sobie kupiłem patelnie granitowe z wassermana i zupełnie inna jakość gotowania.
Dodaj ogłoszenie